2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A kormányzat megerősítette a védőhálót és a társadalom alapsejtjeit

Új esély a családoknak, a rászorulóknak

Családi adókedvezmény, családi otthonteremtési kedvezmény, ingyenes vagy kedvezményes bölcsődei, óvodai étkeztetés és iskolai tankönyvek, foglalkozásszerű státusz a nevelőszülőknek. Csak néhány példa a számtalan új intézkedés és útnak indított program közül, melyekkel a polgári kormányzat a családokat, a gyermekeket, az időseket vagy éppen a szociálisan rászorulókat segíti. Ezek máris jótékony hatást gyakorolnak az érintettek mindennapjaira.

A kezdet kezdete – családi otthonteremtési program

– Családi házat szeretnénk építeni, nem túl nagy telekben gondolkodunk, de figyelembe kell vennünk, hogy öten vagyunk – mondja Gercsóné Szécsi Bernadett, aki tősgyökeres mórahalmi. Férjével azt szeretnék, hogy mindhárom gyermekük a településen nőhessen fel. A família most az Orbán-kormány által életre hívott családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételével kezd házépítésbe a homokháti kisvárosban. – Nagyon örülünk ennek a támogatásnak! Önerőből biztosan nem tudnánk új otthont teremteni magunknak – mondják.

Természetesen nem ők az egyetlenek, akik számára rendkívüli segítséget jelentenek az új kormányzati intézkedések. A férjével és öt gyermekével Szegeden élő Katalin elárulja, az ingyenessé tett iskolai étkeztetéssel családjuk havonta mintegy 30 ezer forintot takarít meg. Az elsős gimnazista gyermekük tankönyvein 23 ezer forintot spóroltak, a családi adókedvezmény pedig majdnem 100 százalékos az esetükben.

– A mélyszegénységben élő, nagycsaládos roma közösségek számára is létkérdés az ingyenes étkeztetés és tankönyv. Ezeknek a költségeit képtelenek lennének kifizetni a szülők. A családi adókedvezmény ugyanígy rendkívüli segítség akár a közfoglalkoztatásban dolgozóknak, akár az állásban lévő romáknak – mondja Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (CNÖ) elnöke.

LAK6-védőháló

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tavalyi esztendőben az egyházmegyei Karitásszal közösen valósította meg a LAK6 lakásmentő programot. Egyházmegyénkben 20 család kétmillió forint értékű segítséget kapott. A közüzemi díjtartozások, a közösköltség-hátralékok, a lakbérhátralékok, az albérleti díj, kaució, szállásdíj rendezésében nyújtottak segítséget és egyéb szociális alapú támogatásokhoz juthattak a rászorulók. Jakab Tünde, aki két gyermeket nevel Szeged-Baktóban, 160 ezer forintos gázszámla-elmaradását tudta kifizetni a LAK6 program segítségével a tavalyi télen. – Óriási segítséget jelentett ez számomra, mivel a házon lévő hitel és egyéb adósságaink miatt a gázszámlahátralékot képtelenek lettünk volna törleszteni. Őszintén szólva sírva fakadtam a hír hallatán, mikor megkaptuk a támogatást.

Gyermeknek családban a helye

A 2010 óta regnáló polgári kormány szemléletmódjának és intézkedései­nek köszönhetően paradigmaváltás figyelhető meg a hazai gyermek- és ifjúságvédelem területén is – erről már Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója vall. – Régről várt, üdvözlendő döntés, hogy a nevelőszülők foglalkozásszerű jogviszonyt kaphattak. Ennek hátterében az áll, hogy a jelenlegi kormány képes volt jogszabályi erőre emelni azt az egyszerű felismerést, hogy a 12 év alatti, családját veszített, traumatizált gyermek számára ideálisabb, egészségesebb közeg a családi, a nevelőszülői környezet. A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, egészen más viselkedési kultúra jellemzi az intézetben lakó, illetve a nevelőszülőknél felcseperedő gyermekeket. Megítélésem szerint ez a lehetőség a gyermekvédelmi szakellátást és magát a gyermek méltóságát is új szintre emelte – fejti ki.

Bodorné Judit és férje Sándorfalván két vér szerinti gyermekük mellett kilenc további gyermek nevelőszülei. Közülük a három legidősebb utógondozott, a többi hat pedig kiskorú. Saját példájuk a tanúbizonyság rá: a nevelőszülők ma sokkal több megbecsülést kapnak – és nem csupán anyagi értelemben –, mint valaha. – Azelőtt csak a hivatásos nevelőszülőknek jutott fizetés, a többieknek egyfajta tiszteletdíj. Ezen a polgári kormányzat változtatott! Nem tudunk elég hálásak lenni azért, hogy a nevelőszülőség immár foglalkozásszerű jogviszonnyal jár. Ez azt jelenti, hogy alapfizetés mellett minden egyes gyermek után kapunk egy bizonyos összeget. Mindez beszámít a nyugdíjba, illetve jár utána a TB is. Ráadásul nemcsak a vér szerinti, hanem a nevelt gyermekek után is megilleti a nevelő­szülőket a családi adókedvezmény, illetve bizonyos munkahelyi szabadság. Nagyon pozitívnak tartom azt is, hogy a jogszabályok lehetővé teszik a nevelőszülők számára a munkavállalást. Azaz mindenki maga dönti el, mire van ereje és energiája a család, a gyermekek mellett.

Szükségletekhez igazított jogszabályok

A szociális intézményhálózat működtetői és ellátottjai szempontjából is fontos, előremutató fejleményekről lehet beszámolni. Ezek közül a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat főigazgatója, Ritz Judit elsőként a szükségletekhez igazított fontos jogszabályokat emelte ki. – Számunkra rendkívül sokat jelent, hogy 38 férőhelyes, értelmi fogyatékosokat ápoló-gondozó lakó­otthonunkat nem minősítették át. Sőt, az uniós elvárásokkal szemben a kormány vállalta a magasabb költségekkel járó lakóotthoni ellátás támogatását. Egy ellátott esetében ez éves szinten 600 ezer forinttal több támogatást jelent. Azaz minőségibb szolgáltatást, magasabb szintű törődést, gondoskodást.

Hozzáteszi még, a jövő kilátásai is biztatóak, hiszen a kormányzat nyitott a szakápolási tevékenység finanszírozásának emelésére is az idősgondozásban. Reményei szerint a küszöbön álló jogszabályi változtatással lehetővé válik a szakellátás költségeinek tényleges fedezése. Ennek jelentőségét az egyházmegye vonatkozásában mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a bentlakásos intézményei­ben az ellátottak 80 százaléka 24 órás ápolási szükségletű idős személy.

 

Nézze meg ezt is:

10 éves a szegedi CsaládEgyetem

„A boldogság tanulható” Ezzel a mottóval indította el 2014 őszén a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja a CsaládEgyetem programot. A tíz …