2024. április 19., péntek
FONTOS

Érkezhetnek az első szemétszámlák, lebontják a Dürer termet

Október elején érkezhetnek az első szemétszállítási díjjal kapcsolatos számlák, lebontják a Dürer Termet, Soós István veszi át a néhai Petróczky István háziorvosi praxisát. Többek között ezekről a napirendekről is döntött a városi képviselő-testület csütörtöki, soros ülésén.
Egy állattartással kapcsolatos problémával kapcsolatban interpellált elsőként Galbács Mihály a városi képviselőtestület csütörtöki soros ülésén. A képviselő a virág utcában lévő szaghatásra hívta fel a figyelmet, mert az egyik ingatlanban baromfikat tartanak. Szabó Károly a dénesmajori út felújításának idejére kérdezett rá, amire azt a választ kapta, hogy 2017 második felében várható az útszakasz elkészülése. Kiss Tamásné az Erkel gimnáziumban lévő Öveges laborral kapcsolatos gyulai vizsgálat eredményével kapcsolatban tette fel kérdését. Görgényi Ernő válaszában hangsúlyozta, két mindenre kiterjedő vizsgálatot követően megállapítotték, hogy a gyulai projekttel minden rendben volt, semmilyen jogsértés nem történt. Mittag Mónika a közútkezelőhöz tartozó K.Schriffert-Ajtóssy  utca tisztításával kapcsolatban interpellált lakossági megkeresésre.

A közútkezelő írásban azt a választ adta, hogy ezen a szakaszon két hetente végeznek ellenőrzéseket és takarítást, de ha a lakosság részéről érkezik bejelentés, akkor azzal külön is foglalkoznak és megteszik a szükséges lépéseket.

Csengeri Lajos a gyulai temetési költségeket tartja túl magasnak, szerinte a sarkadi példához hasonlóan itt is egy önkormányzati kézben lévő cég és egy köztemető lehetne a megoldás.

A válaszból kiderült, a sírhelyek megváltásának árát az egyházak határozzák meg, a temetkezési szolgáltatások árára pedig az önkormányzatnak nincs semmilyen ráhatása, saját temetkezési céget pedig nem érné meg alapítani.
Durkó Károly egy korábbi interpellációra visszautalva az Adler utcai parkolók kialakításával kapcsolatban tette fel kérdését, miért nem valósult meg az ígért megállóhelyek kialakítása, amire azt a választ kapta, hogy a Karácsonyi iskola pályázatot adott be bővítésre, ami ha nyer, akkor azt a utcarészt is érinti, ezért még várnak a munkák megkezdésével.
Ökrös István jelezte, hogy a város területén több helyen tönkrementek a bukszusok,  ennek okáról és a későbbi kilátásokkal kapcsolatban kérte ki az illetékesek véleményét. A problémát a Selyemfényű puszpángmoly okozza, ami országos probléma. Ezen egy alapos visszavágással lehet segíteni, de a szakemberek úgy döntöttek, hogy inkább lecserélik a növényzetet egy másik fajtára, hogy később ne jelentkezzen ez a probléma.
Balogh Lajos a Román gimnáziumnál a reggeli és délutáni kaotikus helyzettel kapcsolatban kérte a város vezetést, hogy próbáljon megoldást találni a parkolási nehézségekre és a tilosban megállásra.. A válaszban ígéretet kapott, hogy egyeztetnek a rendőrséggel a fokozott ellenőrzésekről.

Ismét terítéken volt a szemétszállítási díjak számlázása, amire Daróczi László igazgató azt az ígéretet adta, hogy az utolsó simításokat követően október elején megérkezhetnek a számlák, és mivel a cégnek utol kell érnie magát, havonta két, esetleg három elszámolást kapnak az ügyfelek.

Bod Tamás fogalmazta meg, hogy a várfürdőben volt-e az utóbbi időben hatósági ellenőrzés és ennek milyen eredménye, illetve következménye volt. Boros László Attila elmondta, több rendszeres ellenőrzésük is volt,a túlórákkal kapcsolatos kifizetések csúszását pedig egy informatikai hiba okozott, amit azóta javítottak és mostanra helyre állt a rend, személyi következmények pedig nem voltak.

Döntött a város a Dürer terem lebontásáról és a közművek kiváltásáról, mert az épületet már nem éri meg felújítani és a Szigeterőd programba sem illik bele.
A testület feladatellátási előszerződést kötött Soós István traumatológiai szakorvossal, aki a néhai Petróczky István praxisát üzemelteti tovább. Csatlakozik a város a Bursa Hungarica ösztöndíj-pályázathoz, az eddigi feltételekkel kívánja támogatni továbbra is ötezer forinttal a szociálisan rászoruló diákokat.

Zárt ülésen a Havasi István-díj adományozása és a Bay Zoltán tanulmányi ösztöndíj odaítélése napirendet tárgyalta a grémium.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …