2024. március 29., péntek
FONTOS

Tisztelt Olvasók, Kedves Testvérek!

Ismét megkezdődött az új tanév, mely valamilyen módon szinte minden családot érint.

Kívánunk minden érintettnek: diákoknak, tanároknak, szülőknek kitartást, szorgalmat, sok erőt, örömet és sikert, természetesen az óvodásoknak és a felsőoktatás szereplőinek is.
Ilyenkor ünnepeljük egyházmegyénk első püspökét és védőszentjét, a vértanú Szent Gellértet. Ő különösen is védőszentje és példaképe a tanároknak, nevelőknek. Az ő példáját is követve törekszünk kitartó munkával mindent megtenni azért, hogy katolikus iskoláink egyre hatékonyabban tudják a felnövekvő nemzedékek javára hitelesen és hatékonyan végezni fontos szolgálatukat az evangéliumi értékrendnek megfelelően.
Legfőbb téma napjainkban azonban a népszavazás az Európába vándorlók Brüsszel által előírt kötelező betelepítéséről. Mindenekelőtt azt kell tisztán látnunk, hogy nemcsak tényleges menekültekről van szó, hanem az esetek messze túlnyomó többségében megtévesztett, félrevezetett, kizsákmányolt vagy kényszerített emberek erőszakos népvándorlásáról. Ezzel kapcsolatban a kötelező kvóta semmit nem oldana meg, hanem inkább súlyosbítaná a helyzetet. Sőt, a szolidaritás cinikus megcsúfolása. Olyan, mintha annak idején a magyarok azzal az ötlettel álltak volna elő a többi európai ország felé, hogy ne védjük Európát a török seregekkel szemben, hanem inkább hívjunk minél többet, és a kedvünk szerint meghatározott és arányosnak tartott számok szerint
osszuk el és küldjük őket tovább Európa többi országába.
A valódi keresztényeket a kvóta elutasítása miatt a szolidaritás hiányával vádolni hazug, álszent és nevetséges képmutatás, mivel mi már eddig is többet tettünk, mint a politikai korrektség és a szellemileg degenerált ideológiák szájhősei. Mi, keresztények egyébként az evangéliumi kötelezettségeinket a bármilyen bajban szenvedő embertársunk megsegítésére vonatkozóan nem a kontra szelektált, a nihilizmus csapdájában ficánkoló brüsszeli guruk beteges útmutatása szerint teljesítjük, hanem sokkal inkább Ferenc pápa buzdítására. Ezért nyújtunk segítséget megkülönböztetés nélkül minden tényleges menekültnek, menekülőnek, valamint valóban segítségre szoruló és azt kérő embertársunknak.
Ezért vittük az egyházmegye közösségének nagylelkű adományát Szíriába, és ezért adunk teljes körű ösztöndíjat tizenegy, a problémákkal sújtott vidékekről érkező egyetemista fiatalnak több millió forint értékben… Legfőképpen tehát erőnket meghaladó módon a Szeged-Csanádi Egyházmegye közösségeként szerényen, csendben, de hatékonyan juttatunk segítséget oda, ahol arra leginkább szükség van, és buzdítunk mindenkit, hogy akár áldozatok árán is oda összpontosítson gazdasági és karitatív támogatást, ahol a bajok forrása van. Ezért kötelességünk részt venni a nép-
szavazáson, ahol szavazatunk tiszta lelkiismerettel az igazságot szolgálja.
A fentiekkel párhuzamosan természetesen meg kell tennünk mindent annak érdekében is, hogy a különböző lelki, szellemi betegségekkel küzdő, identitászavarban szenvedő európai társadalom talpra álljon, és megbízhatóbb partner legyen mindenkinek az egyetemes emberiség közös jó céljai érdekében. Ebben az ügyben mi magyar keresztények szerény létszámoktól és egyéb statisztikai adatoktól függetlenül komoly szolgálatot tehetünk.
Kiss-Rigó László
püspök

Nézze meg ezt is:

Mucsi Zoltán és Kerekes Éva mutatta be az Elemet Gyulán

Az Elem című drámát mutatták be a napokban a Gyulai Várszínház kamaratermében. A Kerekes Éva …