2024. április 20., szombat
FONTOS

Közösen emlékezett a megyei és a tótkomlósi testület

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése és Tótkomlós képviselő-testülete az 1956. évi forradalom 60. évfordulója tiszteletére közös ünnepi közgyűlést tartott. A megemlékezésen részt vett Kubatov Gábor országgyűlési képviselő is.

Az ünnepi megemlékezés előtt Fekete Pál rendhagyó történelemórán mesélt a tótkomlósi Jankó János iskola gimnazistáinak az ’56-os eseményekről. A gyerekek érdeklődéssel hallgatták Pali bácsi elbeszélését, hiszen egy olyan személytől kaphattak hiteles tájékoztatást, aki maga is részt vett az akkori történésekben: 1956-ban a Békés megyei forradalmi bizottság elnöke volt. A megtorlás során halálra ítélték, majd életfogytiglanra változtatták a büntetését, az 1963-as közkegyelemmel szabadult. Kevésnek bizonyult a 45 perces tanóra, a gyerekek még hallgatták volna az elbeszélést, azonban a történelemórát követően kezdődött az ünnepi közgyűlés.

A tótkomlósi Természet Háza nagyterme kicsinek bizonyult, annyian fogadták el a meghívást az ünnepi közgyűlésre, amelyen Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke mondott ünnepi beszédet kiemelve azt, miért fontos emlékezni azokra a megyei hősökre, akik vérüket, életüket adták a forradalomért.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése minden évben Békés megye társadalmi, gazdasági, tudományos fejlődéséért, nemzetközi kapcsolatai erősítéséért valamint a művészeti és kulturális élet, továbbá a sport területén kimagasló eredményeket elérő személyek, kollektívák tevékenysége elismerése érdekében „Békés megyéért” kitüntetést adományoz. 2016-ban hárman vehettek át elismerést: Fekete Pál a nemzet és Békés megye érdekében végzett kiemelkedő szolgálatáért, dr. Dancsó József, a Magyar Államtitkár elnöke Békés megye településeiért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként, és Jancsik Ferenc színművész Békés megye kulturális életében nyújtott kimagasló munkája elismeréseként.
A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015-ben alapította a Polgárokért díjat, amit minden évben egy olyan polgármester kaphat, aki legalább egy cikluson keresztül töltötte be tisztét, és aki Békés megye történelmi hagyományaira építő kiemelkedő közéleti tevékenységet végez vagy végzett. Ebben az évben Szabadkígyós polgármestere, Balogh József érdemelte ki ezt a címet. Az elismerést Kubatov Gábortól vette át a kitüntetett. A megemlékezés második felében egy emlékművet avattak az ünneplők: a Rákóczi Szövetség – Takács Ferenc megyei képviselő kezdeményezésére a tótkomlósi képviselő-testület támogatása mellett – a Közép- és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz egy
emlékmű létesítésére adott be majd nyert el pályázatot. Az alkotás Juha Richárd szobrászművész munkája. Az emlékművön szereplő 113 név a Forradalmi Bizottság tagjainak, a Nemzetőrségnek és börtönbüntetésre ítélt tagjainak névsorát tartalmazza, a lyukas zászló pedig fájdalmas és csodálatos ereklye. Az emlékműre ez az üzenet került fel: „Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak!”

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …