2024. április 23., kedd
FONTOS

Tanácsok az emlékezés napjaira

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk október utolsó és november első napjaiban. Békés megyében a rendőrség bűnmegelőzési tanácsokkal és a temetők környékén rendőri jelenléttel igyekszik tenni a bűncselekmények, balesetek megelőzéséért.
Békés megyében is megerősített szolgálattal készül a rendőrség a következő hosszú hétvégére. Mindenszentek és halottak napja miatt megélénkül majd a forgalom az utakon és a sírkerteknél. A megyében egyik temető környékén sem lesz forgalomkorlátozás, de amennyiben szükséges, a rendőrök segítik a közlekedőket. A rendőrkapitányságok munkatársai felvették a kapcsolatot a temetők gondnokaival, üzemletetőivel, valamint a polgárőrökkel és a közterület felügyelőkkel. A sírkertekbe a forgalmasabb időszakokra állandó jelenlétet, illetve visszatérő ellenőrzéseket szervez a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata.

 

A lopások megelőzése érdekében kérik, hogy az elhunyt szeretteik sírjait látogatók csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyire a virágok, mécsesek megvásárlásához, vagy az utazáshoz szükségük van. Ha bankkártyáikat nem szeretnék használni, akkor hagyják otthon. Sokan a sírok gondozása közben a földre, sírkövekre teszik le táskáikat, amelyeket aztán – például arra az időre, míg elmennek vízért – őrizetlenül hagynak.

 

Az is gyakran előfordul, hogy a sírkertekbe érkezők a leparkolt autókban hagyják személyes dolgaikat. Az üléseken, kalaptartón, műszerfalon felejtett telefonok, kézitáskák kívülről is jól láthatóak, így a rossz szándékkal nézelődők hamar felfigyelnek ezekre a tárgyakra. A leállított, lezárt autóban ezért lehetőség szerint ne hagyjanak táskát, iratot, telefont, navigációs készüléket. Ha semmiképpen nem tudják magukkal vinni, akkor se a temető parkolójában, hanem még otthon, elindulás előtt pakolják be ezeket a csomagtartóba. Járműveiket, amennyiben erre lehetőség van, jól megvilágított helyen állítsák le és minden ajtót zárjanak be. Kerékpárjaikat is lakatolják le és a kormányon, illetve a kosarakban ne hagyjanak semmit. Ha autóbusszal, vonattal utaznak, ügyeljenek arra, hogy táskájuk ne maradjon nyitva, és a könnyen hozzáférhető zsebeikből se tudjanak semmit kivenni. Lopás esetén a 112-es egységes segélyhívószámon tudnak rendőri intézkedést kérni.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …