2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Misszióban a Fülöp-szigeteken

manilai-misszio%c2%a6u_opt

Bordánytól Maniláig

A Csongrád megyei Bordányból származó Fábián Edit Mirjam nővér szerzetesi hivatása 1987-ben kezdődött. Bár eleinte nem szerette volna elhagyni hazáját, már több mint 18 éve a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilá­ban teljesít szolgálatot a Mária Misszionáriusai közösségének tagjaként.

A társaság a „veszélyeztetett” és a „hátrányos helyzetű” kamasz gyermekekről gondoskodik. A Fülöp-szigeteken a munkanélküliség okozta nyomor hatására nagyon sok fiatal a bűnözésben, kábítószerezésben és a prostitúcióban keres kiutat. Erre olykor a család, vagy a szűkebb környezet is ösztönzi őket. Tragikus méreteket ölt a családon belüli erőszak, mely a kiskamasz fiúkat és lányokat egyaránt sújtja.

A nővérek tevékenysége két fő ágra bomlik. Kimondottan lányok számára működtetnek egy otthont, ahol a nővérek felügyelete alatt, szigorú napirend szerint élnek. Más részről fiatalkorúak börtönébe zárt fiúk társadalmi visszailleszkedésében segédkeznek.

manilai-misszio%c2%a6u-2_opt

Kiszolgáltatott fiatal lányok

A misszióban dolgozó nővérek és munkatársaik 15 éves kortól fogadjak az állami vagy más civil szervezetek otthonaiból átirányított fiatal lányokat. Maximum három és fél éves bentlakással és intenzív pedagógiai programmal készítik fel őket az önálló felnőtt életre. Közben az iskolában szakmát tanulnak, vagy diplomát is szerezhetnek. A nővérek gondoskodása mindenre kiterjed, ami ahhoz kell, hogy az olykor a súlyos fizikai és lelki traumákon átesett tinédzserek egészséges emberekké válhassanak, családot és önálló egzisztenciát alapíthassanak. Mint Edit nővér elmondta, a gyermekeket ért családon belüli szexuális erőszaknak háromféle következményével szembesülnek rendszeresen munkájuk során. Vannak, akiből félelmet vált ki, ha egy másik nemű fiatal közelít hozzá, így saját neme iránt kezd érdeklődni, hisz úgy érzi, ott megtalálja a biztonságot. Mások számára maga a testiség és önnön személyiségük úgy értékelődik le, hogy felelőtlen társkapcsolatokba vagy a prostitúcióba sodródnak. Illetve akiket e két véglet elkerül, azok szélsőségesen gátlásosak és befelé fordulók lesznek. Hittel, szeretettel és elszántsággal dolgoznak a nővérek azon, hogy lehetőségeikhez mérten gyógyítsák ezeket sebeket.

manilai-misszio%c2%a6u-3_opt

Bebörtönzött fiúk

A nővérek missziós házának szomszédságában áll a fiatalkorúak börtöne, ahová nagyon sok fiút csekélységekért ültetnek le, nem ritkán több évre. Köztük vannak olyanok is, akiknek hosszú időn keresztül ki sem vizsgálják ügyüket, vagy olyasmivel vádolják meg őket, amit el sem követtek. Az utcagyerekeknek, vagy nincstelen családban tengődő fiataloknak nincs lehetőségük jogaik érvényesítésére. Így huszonéves korukra már kiégett, céljukat vesztett emberekké válhatnak, akik a társadalomba visszatérve saját erejükből már nem képesek életformát váltani: a bűnözés világa gyorsan beszippantja őket.

Hosszú utat tesznek meg ezek a fia­talok a szerzetes nővérek segítségével, míg sikerül önbecsülésüket helyreállítani, pótolni a kimaradt pozitív szocializációs hatásokat. Szintén igyekszenek taníttani őket, hogy becsületes munkát vállalhassanak és önállóan megállhassanak saját lábukon. Ugyanakkor a nővérek sokszor a hatóságokkal is megvívják harcaikat a fiúk megmentése érdekében. Olykor külön bírói engedéllyel viszik át a fiatalokat egy-egy lelkigyakorlatra missziós házukba. Ennek ellenére nem volt még példa arra, hogy bárki megszökjön tőlük. Természetesen csak azokkal lehetséges ezt megtenni, akikkel már régóta foglalkoznak, akik megérezték a szeretetet, a gondoskodást, akikkel kialakult a megfelelő bizalmi viszony és akiknek a családjával is van szoros kapcsolat. Elkezdenek – a szó leghelyesebb értelmében – kötődni jótevőikhez.

Lelki vezetés

Edit nővér képzett lelkivezető. Úgy látja, várakozáson felüli milyen szomjúság él a fiatalokban a lelki táplálékra. A személyre szabott, szentignáci alapú lelkigyakorlatokat a kamaszkorú gyerekek meglepően komolyan veszik és nagy lépésekben haladnak a lelki fejlődésükben. A Szentírás történetei ragadják meg legjobban, ezeken keresztül lehet leghatékonyabban a katolikus hit tanítása szerint felé vezetni őket. Edit nővér munkája kezdetén azonnal szembesült egy sajátos ellentmondással: annak ellenére, hogy a Fülöp-szigetek népe erősen vallásos és katolikus, a fiatalok a Szentírást mégis szinte csak hírből ismerik. A mélyszegénységben élő gyerekek ugyanis nem iskoláztatás hiányában nem tudnak olvasni. A Bibliaórákon tehát nem csupán a kinyilatkoztatás szövegének mélyebb értelmét kell kifejteni. Első lépcsőben sokszor a szavak, mondatok értelmezésében is Edit nővér segít tanítványainak anyanyelvükön, a tagalog nyelven.

A Fülöp-szigeteken nyelvismeretbeli különbségek is rámutatnak a társadalmi rétegek közötti szakadék mélységére és szélességére. Az elithez tartozó jómódúak otthon is az angol nyelvet használják. Angol a hivatalok, a közigazgatás, az gazdasági élet nyelve. Sokan nem, vagy alig értik a nép nyelvét, a tagalogot, így jelentős mértékben el is távolodtak saját népüktől és őshonos kultúrájuktól, melynek a történelem során a spanyol hódítás, majd az amerikai hatás egyaránt okozója. Az iskolákban kétnyelvű az oktatás – tagalog és angol –, de a szegényebb rétegek nem jutnak el addig, hogy az angolt valóban megtanulják, míg a jobb sorban élők a tagalogot felejtik el.

Van és lesz is itt munka a jövőben is elég Edit nővér és társai számára. De Mária misszionáriusai ezután is végzik csendben áldozatos munkájukat.

te%c2%a6urke%c2%a6up_opt

Fülöp-szigeteki Köztársaság

A Délkelet-Ázsiában található, a Csendes-óceán 7107 szigetét – ebből kb. 800 lakott – magába foglaló, mintegy 100 millió lakosú sziget­állam fővárosa Manila. Felfedezője, a spanyol szolgálatban álló portugál Magellán nevezte el 1521-ben II. Fülöp spanyol királyról. A spanyol, majd 1898-tól amerikai gyarmati sorból 1946-ban szabadult fel, azóta független elnöki köztársaság. Két hivatalos nyelve a filippínó (tagalog) és az angol. A térség egyetlen döntően keresztény vallású állama.

Nézze meg ezt is:

Folytatódnak a fejlesztések a Németvárosi óvodában

  A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának 9,7 millió forintos támogatásával újabb energetikai …