2024. április 23., kedd
FONTOS

Gyulán van Magyarország leginkább feltárt palánkvára

A videóban megnézhető, mely képsorokkal kezdődik az a 14 perces film, melyet az őszi, vár körüli ásatásokról állított össze a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ. Mindezt azon a csütörtöki sajtótájékoztatón mutatták be, melyen a feltárások eredményét értékelték.

Épségben került elő az ólommázas, török készítésű cseréppipa a vár előtti területről – mutatta be az egyik különleges tárgyat Liska András. A feltárások vezetője kiemelte, Magyarországon gyakorlatilag példa nélküli esetnek számít, hogy Gyulán előre gondolkodtak a régészeti feltárásokat illetően, az általános ugyanis az, hogy amikor kezdenének egy építkezést, akkor kezdhetik meg a munkát. Az ásatásokkal kapcsolatban megjegyezte, mindent megtaláltak, amit kerestek.

Kultúrtörténeti, és gazdasági jelentősége is van az elvégzett régészeti feltárásoknak, melyek bőven megtérülnek – derült ki Görgényi Ernő szavaiból. Gyula polgármestere azt mondta, tudományos kutatásokkal is szeretnék megalapozni a a fejlesztési terveket és a későbbi, sikeres működést.

Görgényi Ernő a Szigeterőd program kapcsán elmondta, a feltárások révén pontosan meg lehet határozni az egykori vizesárok helyét. Ennek a kiépítése akkor kerülhet majd szóba, amikor megépül az új sportuszoda, a vizesárok nyomvonala ugyanis a jelenlegi, statikailag nem tökéletes, 50 méteres uszoda helyén húzódik.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …