2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Átadták az idei báró Gelsey Vilmos-díjakat: A magyar köznevelésért

Átadták az idei báró Gelsey Vilmos-díjat és -nagydíjat; az előbbit Naszvadi György közgazdász, örökös állam­titkár, utóbbit Baranyi Károly tanár, filozófus, író, teológus vehette át a hétfői budapesti ünnepségen.

A rendezvényen Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke azt hangsúlyozta, hogy a harmadik alkalommal kiosztott, a magyar köznevelésért elkötelezett, kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok, gazdasági szakemberek kitüntetésére, példaképül állítására életre hívott díjat olyan két embernek ítélték oda, akik az egyetemes magyar köznevelés-közoktatás és kultúra szolgálatának szentelték életüket.

Naszvadi Györgyöt méltatva Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a díjazottat „sokan az államháztartás őreként tartják számon”, akivel sokszor vitatkozott a 2010-es kormányváltás óta. Szerepe megkerülhetetlen: kell, hogy legyenek olyan szakemberek, akik a kormányzati munkát segítik „a gyeplőt visszatartják”. Máskülönben „mindaz a sok-sok dolog, amit elhatároztunk, nem valósulhatott volna meg, és nem valósulna meg az ország az emberek és a nemzet érdekében” – tette hozzá, továbbá megemlítette, hogy a gazdasági szakember ugyanakkor ismert szociá­lis érzékenységéről, valamint arról, mennyire fontos számára a határon túli magyarság.

A díjazott az emlékplakett és oklevél átvétele után arról beszélt, hogy „kiművelt emberfők nélkül nincs semmi, ami előre vinné ezt az országot”, egyben bejelentette, az elismeréssel járó egymillió forintos díjat felajánlja a kárpátaljai Szent István Líceum javára. Kiss-Rigó László püspök közölte, hogy az egyházmegye megduplázza az adományt.

Baranyi Károlyt méltatva Frenyó Zoltán filozófus kiemelte: a díjazott fizikusként és hívőként „lobogó szívvel neveli az ifjúságot és a nemzetet”; az Antall-kormány idején fontos szerepet kapott a Nemzeti Alaptanterv kidolgozásában, ő a Nemzeti Pedagógus Műhely megteremtője.

Attól függ, amitől és akitől az embernek függenie kell, és attól független, amitől függetlennek kell lennie – idézte a fizikus Baranyi Károlyt, annak gazdag életművét.

A kitüntetett a kisplasztikával, oklevéllel és kétmillió forinttal járó elismerést átvéve arról beszélt: ma is aktív életet él, hiszen feleségével hajléktalanokat támogatnak, ő pedig nekilátott az 1992-ben kiadott fizikakönyve újraírásának.

A díj alapítója, névadója, Gelsey Vilmos köszöntőjében elmondta: Magyarország számára fontos az oktatás, hiszen ez a nemzet fejlődésének egyik hajtóereje, a most díjazottak pedig olyan példaképek, akik a jövőt alapozzák meg tevékenységükkel.

Nézze meg ezt is:

Mucsi Zoltán és Kerekes Éva mutatta be az Elemet Gyulán

Az Elem című drámát mutatták be a napokban a Gyulai Várszínház kamaratermében. A Kerekes Éva …