2024. április 23., kedd
FONTOS

Eredményes évet zárt a katasztrófavédelem

Próbariasztáson tesztelték a békéscsabai tűzoltók gyorsaságát kedd délelőtt, a szolgálatban lévő állomány két percen belül el is indult – ha erre szükség lett volna. Vonulásra viszont nekik, és a megyében szolgálatot teljesítő bajtásaiknak bőven volt alkalmuk, tavaly nem kevesebb, mint 1684 esetben érkezett jelzés. Ezt már Tóth Tibor megyei katasztrófavédelmi igazgató mondta, aki a 2016-os év eseményeit értékelte.

Tóth Tibor kiemelte, a lakosság megfelelő tájékoztatása és a hatékony megelőző munka azt eredményezte, hogy tavaly is csökkent a tűzesetek száma, emiatt 2016-ben összesen 486 alkalommal vonultak a tűzoltók. Ez 17 százalékkal kevesebb esetet jelent, mint egy évvel korábban, de a trendet igazán az jelzi jól, hogy a tavalyi év immár az ötödik volt, melyben elmondhatták, hogy kevesebb volt a tűzeset.

Nyolc százalékkal, 792-re emelkedett viszont a műszaki mentések száma, ezt az adatot jelentősen növelték az okányi vihar okozta nehézségek.

Tavaly kilenc alkalommal kellett bevetni a mentőcsoportokat, az eltűnt személyek keresése mellett víz alatti kutatáshoz, egy alkalommal pedig viharkár elhárításához hívták őket. A megyei szakemberek közül többen is tagjai a HUNOR hivatásos nehéz kutató mentő szervezetnek, melyet nemzetközi szinten is elismernek.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság több, mint 500 hatósági jogkörrel bír, a tavalyi évben 6450 üggyel foglalkoztak.

Tóth Tibor az idei év fontos eseményének nevezte a korszerűsített szarvasi laktanya közelgő átadását, ezzel egy időben Orosházán szeretnék megkezdeni a felújítás előkészítését.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …