2024. április 26., péntek
FONTOS

Biológiából és latinból remekelt a karácsonyis diák

Kiemelkedő, biológiából elért eredménye mellett az idén már két latin-versenyen is remekelt Malkócs Boglárka, aki a Horváth István Károly Latin Nyelvi és Ókortudományi Versenyen országos 9. helyet ért el, míg az Ókortudományi Társaság Ábel Jenő Országos Latin Tanulmányi Versenyének országos döntőjébe jutott – tájékoztatott a Karácsonyi iskola.

A 10. osztályos lány a következőképpen számolt be eredményeiről:

“Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum valamint a Duna Múzeum a Víz világnapja alkalmából szervezett országos versenyt, amelynek a ,,Szennyvizek? Tiszta vizet!” címet adták. Ezen a versenyen az előkelő országos 2. helyezést értem el.

Az ünnepélyes díjátadóra Győrben a Városháza dísztermében 2017. március 23-án került sor. A verseny több részből állt: 3 feladatsort kellett megoldani, valamint az ezekhez tartozó kreatív feladatokat.

Az első feladatsorban csatornázással kapcsolatos kérdések voltak, kreatív feladatként pedig egy interjút kellett készítenem a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. főmérnökével Virányi István Úrral, hogy bemutassam a városom vízhasználati szokásait.

A második feladatsorban a szennyvizek által terjedt betegségekről, járványokról voltak kérdések az ehhez tartozó kreatív feladat pedig egy kísérlet volt, amelyben azt figyeltük meg, hogy milyen a víz viselkedése különböző talajokban. Ennek a megfigyelését képpel, valamint magyarázattal kellett alátámasztani.

A harmadik feladatsorban víztisztítással kapcsolatos kérdések voltak a kreatív feladatban pedig egy programot kellett készítenem azzal a céllal, hogy népszerűsítsem a helyes vízhasználatot. Ennek a versenynek köszönhetően sok új információt megtudtam a városom valamint Magyarország vízhasználatáról.
A biológia versenyekre, többek közt a fent említett versenyre is a biológia tanárom Révészné Japport Tünde tanárnő segítségével készültem fel. A Karácsonyi János Katolikus Általános Iskolában kezdtem meg a tanulmányaimat, majd természetesen ennek az iskolának a gimnáziumában folytattam természettudományos tagozaton, ahol szerencsére támogatják, segítik a versenyekre való felkészülésemet. Ötödikes koromban kezdtem el biológia versenyekre járni tanárnőm biztatására, ekkor kezdtem megszeretni a biológiát.

Többször volt lehetőségem országos versenyek döntőjében a legjobbak között lenni. Továbbra is szeretnék versenyekre járni, gyarapítani tudásomat. A távolabbi célom a sikeres érettségi után, hogy orvosi egyetemen folytathassam a tanulmányaimat.”

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …