2018. június 20., szerda
FONTOS

Kiemelt nemzeti értékké vált a Csabai Kolbászfesztivál

A Hungarikum Bizottság március 21-i döntése értelmében a „Csabai kolbászfesztivál” című javaslat felvételt nyert a Magyar Értéktárba, így ezentúl a kiemelkedő nemzeti érték címet képviseli – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, valamint a tiszai halászlét. A Magyar Értéktár kilenc értékkel bővült, ezek: Kós Károly életműve, a magyar gulyásleves, a Magyar Huszár, az 1848/49-es hagyományokat megjelenítő aradi Szabadság-szobor, a Feszty-Körkép, a nagybányai művésztelep és festőiskola, a Csabai Kolbászfesztivál, dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve, Torockó épített öröksége. A Hungarikumok Gyűjteményébe így már 64 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 152 tagúra bővült.

A Csabai Kolbászfesztivál 2014-ben került be a Békés Megyei Értéktárba, a Csabai Rendezvényszervező Kulturális Szolgáltató Kft. terjesztette fel, a Turizmus és vendéglátás értéktári kategória része. A fesztiválról részletek a Békés Megyei Értéktár honlapján találhatók: http://ertektar.bekesmegye.hu/

Az 1997 óta évi rendszerességgel megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztivál a csabai kolbász hagyományára épül, széles felületen érintkezik a város tradícióival, szokásrendjével, gazdasági múltjával és jelenével, civil közösségeivel. A kolbászfesztiválnak köszönhetően egy olyan rendezvény jött létre Békéscsabán, amely bemutatja a térség gasztronómiai hagyományait, és lehetőséget teremt más vidékek számára is a bemutatkozásra. Az elmúlt években a rendezvény szervezői egyre több mindent adtak hozzá a kolbász tematikához: az őrölt paprikakészítést és a helyi kismesterségek bemutatását, a disznóvágási hagyományokat, a hurka- és cigánka készítést, a borkóstolást és a helyi pálinkakészítést, a térség turisztikai adottságait, kulturális értékeit, mindezt népünnepély hangulattal fűszerezve. Különös értéke az a résztvevői aktivitás, ami eggyé kovácsolja a sok száz kolbászt szerető csapatot és az akkor ott tartózkodó sok ezer embert. Érződik, hogy a fesztivál a térség élelmiszeripari és gasztronómiai kisvállalkozói számára is fontos gazdasági lehetőséget jelent. Hatásával jól illeszkedik ahhoz az agrárpolitikához, mely a családi gazdálkodásra, a helyben megtermelt alapanyagok helyben történő, minőségi feldolgozását tartja a magyar mezőgazdaság fejlesztési irányának. Napjainkra Magyarország és Közép-Kelet Európa egyik legismertebb, leglátogatottabb turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvényévé nőtte ki magát. 2009-ben a Magyar Fesztiválszövetség, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szervezésében végzett fesztiválminősítés keretében a Csabai Kolbászfesztivál a magyarországi fesztiválok közül egyedüliként kapta meg a kiváló minősítésű gasztronómiai fesztivál címet, melyet 2012-ben újra kiérdemelt.

Nézze meg ezt is:

A levéltár is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához Gyulán

A Békés Megyei Levéltár is bekapcsolódik idén a Múzeumok Éjszakája gyulai programsorozatába. A Petőfi téren …