2024. április 23., kedd
FONTOS

Szarvasi sikerek

Az alábbi összeállításban az egyházmegyénk fenntartásában lévő Gál Ferenc Főiskola szarvasi gyakorlóintézményének sikereiről tudósítunk.

Pedagógusképzési műhely – bölcsôdétôl a főiskoláig Szarvason

Szarvason az 1777-es indulástól az 1948-as államosításig keresztény pedagógusképzés volt. A Gál Ferenc Főiskola 2014-ben vette át a Pedagógia Kart, amikortól ismét a keresztény értékek mentén folytatódott az óvó- és tanítóképzés. Szarvasi és budapesti szakjaival mára a pedagógusképzés elismert intézménye a Kar: az Óvó- és Tanítóképzők Egyesületének elnökének Lipcsei Imre dékánt választották meg 2016-ban. Hazánkban legeredményesebben itt működnek a nemzetiségi szlovák, német, cigány-roma szakirányok. Idén április 12-én már a hatodik nemzetiségi konferenciát tartják, ami a nemzetiségi köz- és felsőoktatási, önkormányzati és diplomáciai képviselők kiemelt találkozója. Csecsemő- és kisgyermeknevelő szakja az ELTE-t követően a második helyen áll. A tanárszakok és a szakvizsgás centrum munkájával a Kar a bölcsődétől a középiskoláig terje­dően szolgálja a pedagógus szakmát. A határokon túli magyar tannyelvű beregszászi, par­tiumi, szabadkai, ko­má­romi és nyitrai egyetemekkel, főiskolákkal kialakult együttműködés bővítéseként a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Központtal ír alá meg­állapodást a Pedagógiai Kar az áprilisi konferencián.

 

„Kincses Kultúróvoda 2017” – a szarvasi Gyakorló Óvoda

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorlóintézményének óvodája „Kincses Kultúróvoda 2017” elismerő címet vehetett át február 23-án az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

A három évig birtokolható címet Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Závogyán Magdolna helyettes államtitkár adták át Huszár Istvánné igazgatóhelyettesnek és Mihály Zoltánné szakvezető óvodapedagógusnak. A minisztérium a cím mellett 1 225 000 forinttal is támogatja az intézményt. Az elismerés az óvodai életbe integrált kulturális és művészeti programoknak, a kultúrkincs tudatos átadásának, a példaértékű intézményi együttműködéseknek példája. A cím viselésével a Gyakorlóóvoda igyekszik mintát adni e területen is.

 

A szarvasi Gyakorlóiskola az „Oktatási Hivatal Bázis­intézménye”

 

A kitüntető címet a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorlóintézményének általános iskolája nyerte el. Egyházmegyénk főiskolájának szarvasi gyakorlója az újabb elismerést pályázat alapján érte el, amit az Oktatási Hivatalnak a Köznevelési Kerekasztal szakmai támogatásával kiírt felhívására adott be. A cím adományozására, valamint az együttműködési megállapodás aláírására ünnepélyes keretek között később kerül sor.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …