2024. április 20., szombat
FONTOS

Határ menti utak újulhatnak meg

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében Arad és Békés megye közel 11,8 millió eurós támogatásra pályázik, az összeg nagy részét határ menti utak fejlesztésére fordítanák. Erről Aradon írt alá szándéknyilatkozatot Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke, és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke.

– Hosszú előkészítő munka eredményeként eljutottunk a szándéknyilatkozat aláírásáig, mely alapján három szereplő, a Békés Megyei Önkormányzat által létrehozott Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Arad megye és Kürtös település közösen ad be pályázatot.

Az együttműködés folytatásában is gondolkodunk, és további pályázatok esetében is partnerként számítunk egymásra – mondta a Békés megyei elnök.

A megpályázott összeg kisebb része, közel egymillió euró (310 millió forint) jut Békés megyének. A pályázati kiírás alapján csomópontok megtervezésére fordíthatja a magyar partner az elnyert összeget.

– Igazi összefogás van kialakulóban, hiszen a 21 település közül, amelyik ilyen terveket jogosult készíteni, húsz jelezte a szándékát, és nyertes pályázat esetén biztosítja az önrészt.

Akik tervekkel rendelkeznek, általában hamarabb tudnak projekteket megvalósítani, és ezt felismerték Békés megyében – emelte ki Zalai Mihály.

Az összeg nagyobb részét közel 50 kilométernyi romániai útszakasz felújítására kívánják fordítani Arad megyének a határhoz közel eső részében. A pályázat révén a Pécska és Tornya közti 10 km-es, a Kürtös-Szentmárton- Székudvar közti 21 km-es, valamint a Székudvar- Nadab és Szentmárton-Simánd közötti, összesen 13 km-es útszakasz felújítását, valamint egykürtösi teherforgalmi kerülőút megépítését tervezik. A projekt lebonyolításával egy olyan

„közúti folyosót” újítanak fel teljesen, mely összeköttetést biztosít a megye négy fontos városa: Nagylak, Pécska, Kürtös és Kisjenő között.

– A fejlesztéseknek nemcsak a térség lakói, hanem az átutazók is hasznát fogják venni, ugyanis a Déva felé tartó 7-es, valamint a Temesvár irányába haladó 69-es országút, és az A1-es autópálya forgalmának egy részét ezeken az utakon vezetjük el a kevésbé forgalmas határátkelőhelyek felé – jelezte Iustin Cionca Arad megyei tanácselnök.

Hozzátette: egy másik uniós pályázaton 35 millió eurót nyertek közúti infrastruktúrára, de az 1200 kilométeres megyei úthálózatnak csak tizedét tudják ezekből felújítani.

Arad és Békés megye másik stratégiai fontosságú, nagyjából ugyanekkora összegű pályázata az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését célozza, annak több mint kilencven százalékban Békés megye lesz a haszonélvezője.

– A határ két oldalán hasonló problémákkal küzdünk, hasonlóak a megoldandó feladataink, ezek megoldásában sokat segít az Interreg pályázat. A közösen elvégzett munka pedig tovább javítja a két megye kapcsolatát, az együttműködést – hangsúlyozta Zalai Mihály.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …