2024. április 24., szerda
FONTOS

Nemzetiségi konferencia a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán

Lendületben a szarvasi Pedagógiai Kar

Az alábbiakban az egyházmegyénk fenntartásában működő Gál Ferenc Főiskola Szarvas városában működő Pedagógiai Karának eseményeibe adunk betekintést a közelmúlt eseményeiből válogatva.

Április 16-án hatodik alkalommal rendezte meg a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara nemzetiségi konferenciáját Szarvason Nyelv és értékőrzés a nemzetiségi oktatásban címmel. Kiss-Rigó László püspök megnyitó beszédében kiemelte, hogy a kereszténység megerősítette a nemzetiségek identitását, segítette értékeik, tradí­cióik megőrzését. Ehhez kapcsolódott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amikor kifejtette, hogy a kereszténység mindig elutasította azt az emberképet, amelyik tagadta a nemzetiségi létet. Ezért is örül, hogy a szarvasi pedagógusképzés a Szeged-Csanádi Egyházmegye fennhatósága alatt működik 2014 óta. Dr. Kozma Gábor rektor rámutatott, hogy az eltérő kultúrák talajából indult gyökerek bennünk összefonódnak, ami különös erőt ad a hazához való kötődéshez, de nem felejthetjük el, hogy korunk kulturális szívdobogásának ütemét is a keresztény értékek biztos alapja szabályozza.

A jelenlévő politikusok, nemzetiségi vezetők rövid köszöntőikben üdvözölték a Pedagógiai Kar törekvését a nemzetiségi képzés megerősítésére, hatékonyságának növelésére. Kiemelték, hogy a szarvasi konferencia jó lehetőséget ad a nemzetiségek számára, hogy egymás képzéseit megismerjék, és közös problémáikra együtt keressék a megoldásokat.

A plenáris ülés után három anyanyelvi szekcióban folytatódott a munka. Az előadások idén főként a módszertanra fókuszáltak, ami nagy segítséget adott a régió nem­zetiségiek oktatásával foglalkozó pedagógusainak. A tapasztalatok átadásával, a jó gyakorlatok megismertetésével színesedett a résztvevők módszertani repertoárja, ami záloga lehet a következő időszak sikeres nemzetiségi képzésének.

Gyakorlósok a Hevesy György Kémiaversenyen

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola tanulói 2017. március 25-én, szombaton tanárukkal Békéscsabára, a TIT Körösök Vidéke Egyesületnél megrendezésre kerülő Hevesy György Országos Kémia­verseny megyei fordulójára utaztak. A versenyzők a megyei versenyen a Magyar Természettudományi Társulat által összeállított központi feladatlapot kaptak külön a 7. évfolyamon és külön a 8. évfolyamon.

A megyei fordulót iskolai forduló előzte meg, amelyen a kiírt ismeretanyag alapján elkészített feladatlapot kellett megoldani a tanulóknak. Az iskolai forduló után a legjobbaknak a versenyre való felkészülés következett, de szívesen vállalták a plusz munkát, hiszen ők azt vallják: a kémia szép és szerethető.

A megyei versenyen elért eredményekhez ezúton is gratulálunk:

3. helyezett:

Varga Bence 8. osztályos tanuló;

5. helyezett:

Pljesovszki Tamara Hanna 8. osztályos tanuló;

5. helyezett:

Tóth Etele Imre 7. osztályos tanuló.

Nézze meg ezt is:

10 éves a szegedi CsaládEgyetem

„A boldogság tanulható” Ezzel a mottóval indította el 2014 őszén a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja a CsaládEgyetem programot. A tíz …