2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Az Egyház számokban

Megjelent a 2017-es Pápai Évkönyv és az Annuarium Statisticum Ecclesiae 2015, vagyis az Egyház Statisztikai Évkönyve.

 

A pápai és a statisztikai évkönyvet a római központi statisztikai hivatal állította össze, és a Vatikáni Könyvkiadó jelentette meg.

A Pápai Évkönyvből kiderül többek között, hogy a Szentatya négy püspöki székhelyet, egy egyházmegyét, két apostoli exarchátust és egy ordinariátust állított fel az elmúlt egy évben, valamint egy apostoli exarchátust egyházmegyévé minősített.
A Statisztikai Évkönyv azokat a főbb tendenciákat igyekszik összegezni, amelyek a római katolikus egyházat jellemezték és formálták a 2015-ös évben. A megkeresztelt katolikusok száma a világban egy százalékkal nőtt a korábbi évhez képest, a 2014-es 1272 millióról 1285 millióra emelkedett, ami a Föld teljes népességének a 17,7 százalékát jelenti.
2010-hez viszonyítva már 7,4 százalékos növekedéssel számolhatunk, és a földrészek közül ebben az időszakban Afrikában nőtt a legnagyobb arányban a katolikusok száma, itt 19,4 százalékos emelkedés volt tapasztalható.
Az adatokat a népességgel és más helyi adatokkal is összevetették. Az évkönyv szerint a világon összességében Brazíliában a legmagasabb a
katolikusok száma, nagyjából 172 millió fő, míg Európában 39,9 katolikus jut 100 lakosra.

 
Az évkönyvben az egyházi kinevezésekkel kapcsolatban is találunk statisztikákat. Megtudhatjuk például, hogy a püspökök száma öt év alatt
3,9 százalékkal nőtt, miközben az európai papok aránya a világ papjaihoz képest a 2010-es 46,1 százalékról 2015-re 43 százalékra esett vissza.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …