2024. március 29., péntek
FONTOS

Arab-félsziget: visszaélések az ázsiai keresztény háztartási alkalmazottak ellen

A World Watch Monitor szervezet jelentését ismerteti az Osservatore Romano vatikáni napilap március 21-i száma az Arab-félszigeten munkát vállaló ázsiai származású keresztény női munkavállalók embertelen helyzetéről.

Ezek a vendégmunkások legnagyobb részt a Fülöp-szigetekről, Indiából és Nepálból származnak. A keresztény nő munkavállalókat arab gazdáik kifejezetten megbízhatóságuk és szorgalmuk miatt keresik, előszeretettel bízva rájuk még családtagjaikat is. Kezdetben lehetővé teszik számukra a heti egy szabadnapot, illetve  hogy keresztény vallásukat ápolják. Azonban egyre nagyobb számban történik visszaélés, mindenekelőtt az alapvető munka­vállalói jogviszony tekintetében, és egyre inkább úgy bánnak velük, mint saját valódi rabszolgájukkal. Sokan alultápláltak, munkagépekként használják őket, a napi munkaidőt messze meghaladó szolgálattal. Fizetésüket nem kapják meg mindig, ellenben sokuk, főként a fiatal lányok fizikai és szexuális erőszakot szenvednek. Gyakran elveszik tőlük az útlevelüket, és ezzel zsarolják őket. Egy idős asszonyt évtizedekig arra kényszerítettek, hogy embertelen körülmények között dolgozzon, míg végre sikerült hazamenekülnie. Sokan arra kényszerülnek, hogy ázsiai országok nagykövetségein kopogtatva kérjenek menedékjogot, ahol jobb esetben intézni kezdik a visszatelepülés engedélyeztetését.

A gazdájuktól megesett ázsiai lányokat a saját közösségük is megbélyegzi, ezért közülük többen reménytelenségükben öngyilkosságot követnek el. A helyi hatóságok szemet hunynak a visszaélések fölött. 2013-ben Szaúd-Arábiában ugyan törvényt hoztak annak érdekében, hogy megtiltsák a családon belül az alkalmazottakat ért fizikai bántalmazást és szexuális erőszakot, ám a törvény nem hozott jelentős változásokat. Az utóbbi években egyre több emberjogi szervezet – Human Rights Watch, Amnesty International – is foglalkozik a keresztényeket arab országokban ért növekvő hátrányos megkülönböztetéssel.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …