2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Kutatás készült az egyiptomi muzulmánok keresztényellenességéről

Az Osservatore Romano vatikáni lap a Fatwa háza a keresztényellenes rendeletek ellen címmel közölt cikket, mely ismerteti a keresztényellenes muzulmán vallási rendeleteket. A kairói főimám szerint a Korán önkényes értelmezéséről van szó.

A Fatwa Háza Intézet vezetője és irányítója az egyiptomi főmufti. Az intézet célja, hogy irányadást mutasson a muzulmánok számára, és feloldja a Korán  magyarázatának ellentmondásait. A „fatwa” az iszlám vallásban  a muftik által kiadott vallásjogi rendeletet jelenti, melynek betartása kötelező a muzulmán hívek számára. A jelenlegi fatwák döntő többsége ellenséges és előítéletes a keresztényekkel szemben.

A kairói intézet az utóbbi hónapokban 5500 fatwát dolgozott fel, melyet hirdetéseken, internetes portálokon és szélsőséges iszlamista csoportok közösségi oldalain terjesztenek az egyiptomi keresztényekkel kapcsolatban. Az eredmények szerint a muftik által kiadott vallásjogi rendeletek több mint 90 százaléka a keresztények és a muzulmánok közti békés együttműködés ellen irányul.

Az elemzett iszlám vallási rendeletek 54 százaléka szerint a muzulmánok nem köszönthetik a keresztényeket vallási ünnepeik alkalmából.

A fatwák 35 százakéka azt állítja, hogy nem szabad a keresztényeknek templomot építeni, a muzulmánoknak pedig tilos részt venni a keresztények ünnepein.

A vizsgált fatwák maradék tizenegy százaléka az egyiptomi muftik azon elutasító álláspontját tartalmazza, mely szerint egy muzulmánnak nem szabad kereszténnyel semmilyen kereskedelmi vagy gazdasági tevékenységet folytatni.

A kairói főimám vezetése alatt álló intézet elemzése szerint a vizsgált fatwák döntő többsége tudatlanságból ered és manipulációra hajlik a saría, az iszlám erkölcsi vezérelvével és az iszlám jogrendszer alkalmazásával kapcsolatban. Az intézet véleménye szerint a vizsgálat alapján sürgősséggel ki kell dolgozni olyan stratégiát, mely megállítja a szélsőséges iszlamista propagandát, amely éket akar verni Egyiptomban a keresztények és muzulmánok közé.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …