2024. április 16., kedd
FONTOS

Ambrus Lajos írói és borász pályájára is hatással volt Gyula

A jelenleg Egyházashetyén élő Ambrus Lajos rendszeresen látogat vissza szülővárosába. A József Attila-díjas író Kézjegyben elmondta, hogy a gyulai kötődés meghatározó volt pályája során. Bár tanulmányai után elkerült a városból, a fiatalkori baráti társaságának tagjaival mai napig szoros kapcsolatot ápol.

 

Ambrus Lajos a szegedi bölcsészkar magyar-történelem szakán végzett, és már az egyetem alatt szépirodalmi kiadványokat szerkesztett. Később több lap szerkesztője és a Kortárs folyóirat főszerkesztője lett, első regénye 1988-ban jelent meg. Tanulmányai elvégzése után Szombathelyen tanított, itt született fia is.

 

Az írás mellett az utóbbi évtizedekben a borászattal, valamint a Tündérkert mozgalom tagjaként a kárpát-medencei őshonos fafajták megmentésével is foglalkozik. Elmondta, nagyapja ökörjárási kertjében már gyermekként találkozott a szőlészettel. Később Hamvas Béla munkásságával való találkozás terelte a borászat felé, akinek munkásságáról elsőként az általa szerkesztett Élet című folyóiratban jelent
Ambrus Lajos jelenleg Várostérkép címmel jelentet meg írásokat, melyben a régi Gyula különböző történelmi korszakait idézi fel.

Nézze meg ezt is:

Megújult a kispiac, már tervezik a folytatást

  Szombat délelőtt már a felújított törökzugi kispiacon jelenthette be Vigné Fábián Diána és Kónya …