2024. április 19., péntek
FONTOS

Új iskolát, óvodát és konyhát építettek Geszten

Szerdán kora este adták át Geszten az új iskolát, óvodát és közkonyhát. Az összesen 1,1 milliárdos beruházás, melyet a kormányzat és a település eltérő arányban, de együtt finanszírozott – azért is kiemelkedő jelentőségű, mert Geszten az 1700-as évek óta nem épült közintézmény.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elismeréssel szólt a kisebb településeken, hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok munkájáról. Kiemelte, a kormány feladata az, hogy lehetőséget teremtsen minden állampolgár számára. Ezért kapcsolják be Békéscsabát “az autópályák vérkeringésébe”, és mintegy 500 milliárd forintból ezért kötik össze Debrecennel és Szegeddel, az ország két egyetemi, társadalmi központjával.

Fábián Zsuzsanna, Geszt polgármestere elmondta, hogy vannak terveik a folytatásra is. Szeretnének bölcsődét építeni, és az új intézmény felső szintjén hat apartman kialakítását tervezik. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Tisza család és az egykor itt házitanítóként dolgozó Arany János különleges összetartó erőt jelent. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár a kormányzat oktatással kapcsolatos fejlesztéseit idézte fel.

Azzal, hogy Geszten megépült az új iskolaépület, lehetővé válik az intézménynek korábban otthont adó Tisza kastély felújítása. A Magyarországi Református Egyház a tervek szerint 2019-ben veheti birtokba a kastélyt, amely az egyház oktatási és képzési központja lesz. Látogatóközpont is létesül benne, amely a kastély és a Tisza család történetét mutatja majd be.

 

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …