2024. április 19., péntek
FONTOS

A kettős készülődés jegyében telt a papi találkozó

A papi találkozó résztvevôi a gyulai Nádi Boldogasszony-templom oltára elôtt

 

Tizenötödik alkalommal tartották meg az egyházmegye papjainak rendes évi, gyulai találkozóját, melyen idén harminchatan vettek részt. A június 13-ai program fő témája két közelgő nagy esemény: az Eucharisztikus világkongresszus és az egyházmegye alapításának 990. évfordulója előkészületeinek megbeszélése volt.

Másfél évtizeddel ezelőtt Gyulay Endre püspök kezdeményezte, hogy a Szeged-Családi Egyházmegye papi találkozójának Gyula legyen az állandó helyszíne. Az azóta minden évben megtartott rendezvényen az egyházmegye aktuális feladatait, kihívásait beszélik meg a résztvevők.

Az idei találkozó fő témája a 2020-as budapesti Eurcharisztikus világkongresszusra, valamint az ezzel egy időbe eső egyházmegyei évfordulóra való felkészülés volt. A két nagy esemény előkészületeiről Kondé Lajos pasztorális helynök számolt be. A Csanádi egyházmegye alapításának 990. évfordulóját három év múlva ünneplik, a tervek között szerepel egy zarándokút Velencébe, az alapító Szent Gellért szülőföldjére.

A találkozón előretekintettek az ezer­éves évfordulóra is, amit az egykori egyházmegye területén fekvő három utódmegye – a Szeged-Csanádi, a Nagybecskereki és a Temesvári – együtt fog megünnepelni. Az Eucharisztikus világkongresszusra való készülés az egyházközségekre ró feladatokat, ez az alkalom a missziós és lelkipásztori megújulásra ad lehetőséget. Magyarország 1938 után 2020 szeptemberében másodszor ad otthont a katolikus egyház 52. alkalommal megszervezett nemzetközi eseményének.

A papi találkozón Kiss-Rigó László püspök és a helynökök beszámoltak az egyházmegye helyzetének alakulásáról. Szó esett a közelmúltban lezajlott bérmálások tapasztalatairól, a különböző pályázatok elbírálásáról és megvalósításáról, valamint az egyházi oktatás feladatairól és problémáiról. Az elmúlt tíz évben megduplázódott az egyházi fenntartású iskolákban ta­nuló diákok száma, ez a papok és lelkipásztorok számára is plusz szolgálatot jelent. A különböző feladatokat ellátó helynökök beszámolói után a résztvevők közösen imádkoztak a Nádi Boldogasszony templomban.

Az összejövetel kötetlen formája mindig lehetőséget ad arra, hogy a papok a hivatalos lelkigyakorlatokon túl közvetlenebben, szabadabban beszélgessenek egymással, ezáltal erősítve az egyházmegye papi közösségét – mondta el Kovács Péter gyulai plébános. Hangsúlyozta, az idei találkozó a közelgő eseményekre való készülődések megbeszélésével a jövőt szolgálta.

Nézze meg ezt is:

Az utolsó gyulai Auschwitz-túlélő fia tartott előadást az Erkel gimnáziumban

  Április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Ebből az alkalomból készült több napos programsorozattal …