2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Nem vagy egyedül!

Megkezdte működését a keresztény értékeket hordozó, mentálhigiénés segítséget nyújtó Forráspont Lelkigondozó Szolgálat Szegeden. A Katolikus Házban rendezett ünnepélyes megnyitón elhangzott: a Forráspont az a hely, ahol meghallgatnak minden betérőt. Azt üzenik minden egyes fiatalnak, hogy nincs egyedül.

Kiss-Rigó László püspök arról beszélt, hogy a 21. században a technikai fejlődés következtében érezhető, hogy sok tekintetben gyorsabb, hatékonyabb, érdekesebb lett az életünk. Ugyanakkor megfigyelhetők a fejlődés káros hatásai is, mert az ember környezete mellett saját őshonos területét, a társadalmat is zsugorítja, és fizikai egészségén kívül a lelki egészségét is veszélyezteti. Ezért az embernek a fizikai segítségen túl szellemi-lelki segítő jobbra is szüksége van. Ezt vállalta fel a Forráspont projekt.

– Ez a szakszolgálat nem egy pályázati lajstromszámmal ellátott porhintés, hanem egy valódi együttműködésen alapuló, egymás kiegészítésével dolgozó önkéntesek, szakemberek közössége – hangsúlyozta a püspök.

A rendezvényen Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, hogy az univerzitásra bekerülő fiatalok egyrészt kevesebb lehetőséget kapnak az önálló élettel való szembesülésre, másrészt felbomlottak azok az egyetemi csoportok, amelyek korábban számos problémát kezelni tudtak. A fiatalság körében világosan látható, hogy szükség van olyan támaszra, mint amilyet a Forráspont nyújthat. Kitért egy felmérésre is, amelyből az derült ki, hogy az egyetemi hallgatók a többi egyetemhez képest nagyobb arányban veszik igénybe az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szolgáltatásait. Ez a rektor szerint nem azt jelenti, hogy az idejáró fiataloknak több gondjuk lenne, inkább azt, hogy többen értették meg, hogy van segítség, és tudják hova lehet fordulni. Ebből a segítségből sosem lehet elég, ezért is tartja pozitívnak a Forráspont megnyitását.

Tajti Péter, a szolgálat szakmai vezetője az összefogás fontosságát emelte ki, amellyel létrejöhetett a Forráspont. Elmondta, hogy minden szegedi egyházi kollégiummal együttműködnek, de nyitottak a többi kollégium irányába is.

– Ez az a hely, ahol meghallgatásra talál minden betérő – fogalmazott, majd arról is szólt, hogy minden fia­talnak azt üzeni a Forráspont, hogy nincsenek egyedül. Elmondta azt is, hogy bár a szakszolgálat keresztény értékeket hordoz, vallási hovatartozásra tekintet nélkül mindenkit szívesen fogadnak.

 

A Forráspont Lelki­gondozó Szolgálat

a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség irodájában, a Dugonics tér 12.szám alatt található. A díjmentes szakszolgálat olyan egyetemisták és fiatal felnőttek számára jelenthet segítséget, akik életük valamely területén – család, munka/tanulás, kapcsolatok, jövőkép stb. – nehézséget, problémát tapasztalnak, amit szeretnének hatékonyan megoldani. A Térj-be-órák keretében szerdán és csütörtökön 14–16 óra között azonnali beszélgetésre van lehetősége a személyesen betérőknek, egyébként pedig időpont-egyeztetés, valamint egy rövidebb információs találkozás után lehet megkezdeni az öt alkalomból álló segítő beszélgetéseket a kijelölt szakemberrel.

Bejelentkezés:

interneten:https://www.facebook.com/forraspontszeged/

telefonon: +36 20 368-9412,vagy személyesen a helyszínen.

Nézze meg ezt is:

Megáldották a gyermekeket a templomszentelés évfordulóján

  Április 21-én a Nádi Boldogasszony templom felszentelésének 201. évfordulóját ünnepelték Gyulán. Emellett ez a …