2024. április 19., péntek
FONTOS

Különleges dugóhúzókból nyílt kiállítás Békéscsabán

Ősz-szüret-új bor… címmel nyílt kiállítás Sajben György dugóhúzó-gyűjteményéből csütörtökön délelőtt a Békéscsabai Turisztikai Pályaudvaron. A tárlatot a szüreti időszakra időzítették, hiszen ez a tárgy a borászat egyik fontos eszköze.

 

A békéscsabai Sajben György maga is bortermelő, és tagja a Szent Vince Borrendnek.
A kiállítás megnyitóján Lukács Sándor is bemutatta saját, kedvenc dugóhúzóját. A Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének elnöke elmondta, dugót már évszázadokkal ezelőtt használtak, a dugóhúzó azonban csak az 1600-as években jelent meg. Ekkor a kereskedők hosszabb utakra hordó helyett üvegben kezdték el szállítani a bort, az üveg lezárására pedig már parafát használtak, aminek a kihúzása nehézségeket okozott.

 

A dugóhúzó-kiállítás az idei utolsó tárlat a turisztikai pályaudvaron, ahol idén bemutattak többek között sörnyitó-, gyufásdoboz- és vasaló-gyűjteményeket is. Sós Imre elmondta, a kiállítások célja az, hogy az érdeklődők a hétköznapi használati tárgyak különleges, változatos és művészi darabjaival ismerkedhessenek meg.

 

A kiállítás október 22-ig tekinthető meg, a látogatók pedig egy játékban is részt vehetnek, aminek a nyereménye egy, a gyűjtő által dedikált dugóhúzós hűtőmágnes.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …