2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Hogyan újult meg egy 18. századi pisztoly Gyulán?

18. századi csappantyús pisztoly

Látogatói adományokból restauráltattak egy 18. századi fegyvert Gyulán – közölte a gyulakult.hu.

A gyulai Almásy-kastély látogatóinak köszönhetően nemrégiben készült el egy, az Erkel Ferenc Múzeum tulajdonában lévő 18. századi csappantyús pisztoly teljes restaurálása. A nem mindennapi feladatot Kapolcsi Szabó Tamás végezte el, a restaurátor részletes leírást adott a Gyulai Vár kiállításában immár megtekinthető fegyver helyreállításának folyamatáról.

Az időszaki kiállítótérben jelenleg a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. félezer darabból álló kollekciója látható. Ezt megelőzően, a 2016 október 7-től 2017 március 19-ig terjedő időszakban az Aradi Múzeumi Komplexum unikális, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseinek személyes tárgyaiból összeállított tárlat volt megtekinthető. A Letétetett, bevégeztetett címet viselő kiállítás ideje alatt gyűjtést szerveztünk, egy 18. századi csappantyús pisztoly helyreállítása volt a cél.

Látogatóink nagylelkű adományainak köszönhetően összesen 76 ezer forint gyűlt össze, ami az ÁFA összegét nem számítva forintra pontosan megegyezik a restaurálás költségével. A helyreállítás aprólékos és rendkívül összetett folyamatát Kapolcsi Szabó Tamás végezte el, a restaurátor részletes leírást adott a Gyulai Vár kiállításában immár megtekinthető fegyver helyreállításának folyamatáról.

Mint írja, a pisztolyt a tisztítás előtt alkotóelemeire kellett bontani. A sátorvas és a cső eltávolítása után az elsütő szerkezet is kiemelhetővé vált. A fémfelületek belső, takarásban lévő részét vörös színű aktív korrózió fedte. A fém alkatrészeket foszforsav 10 %-os desztillált vizes oldatával kezelte, a korrózió, vagyis a rozsda mechanikus eltávolítása után a felületeket szárazra törölve. A fa részeket anionos mosószeres oldat 5 %-os desztillált vizes oldatával tisztította meg.

A fém felületek puha vaskefével való átfényezése után az elsütő szerkezet rugóját eredeti helyére illesztette, lehetővé téve a szerkezet újbóli működését. A két darabra tört fa markolatot meleg enyvvel ragasztotta össze. Az ágyazat csappantyúhoz közeli részénél lévő hiányt diófával pótolta, majd beillesztés után formára faragta. Végül pedig a tisztított és foszforsavval passzivált fém részeket fegyverzsírral vonta be, a diófa felületeket lenolaj 5 %-os oldatával törölte át. Ezután következett a pisztoly újbóli összerakása.

Remek kezdeményezés, mivel a múzeumi raktárban számtalan hasonló korú, értékes, de állapotuk miatt restaurálásra szoruló fegyver található meg. Nagyon szépen köszönjük látogatóink nagylelkűségét és bízunk benne, hogy visszatérnek megtekinteni adományuk eredményét!

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …