2024. április 18., csütörtök
FONTOS

A tanúságtétel tartja meg a keresztényeket a Közel-Keleten

P. Pizzaballa ferences érsek

Egy évvel kinevezése után ezt a mérleget vonta a Közel-Keletről Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárkátus apostoli adminisztrátora, korábbi szentföldi ferences kusztos a SIR olasz katolikus hírügynökségnek adott interjúban.

Pizzaballa érsek szerint örökre megváltozott a Közel-Kelet arculata. – A Közel-Kelet többé nem lesz olyan, mint volt. Több nemzedékre lesz szükség ahhoz, hogy újjá­épít­sék az infrastruktúrákat, és mindenekelőtt egy szilárd társadalmi hálót. A szíriai és iraki háború mindent felborított, beleértve a különféle közösségek közti kapcsolatokat. Ma a közel-keleti keresztények legfontosabb megkülönböztető jegye az erős tanúságtétel. Igaz, hogy sokan elmentek, de aki marad, az nem a négy fal között tesz tanúságot hitéről, hanem úgy, hogy segíti az időseket, gyerekeket, fogyatékosokat, menekülteket. Találkoznak, és együtt imádkoznak.

Az érsek megindultan hozta föl példának azokat az aleppói fiatal keresztényeket, akik a veszéllyel nem törődve osztogatták a vizet a rászorulóknak. Vagy a szíriai Al Nusra ellenőrzése alatt álló keresztény falvak csa­lád­jait, akik tudva, hogy az iszlám tiltja az alkoholt, otthonaikban rejtették el a bort a misézéshez. – Nem feledkezhetünk el a jordániai és libanoni keresztények nagy erőfeszítései­ről sem, akik befogadták a szíriai és iraki menekülteket. Meggyőződésem, hogy a kereszténység nem fog eltűnni a Közel-Keletről. A mi erőnk nem a számokban, hanem a tanúságtételben van – állítja P. Pierbattista Pizzaballa.

Arra kérdésre, hogy mi lenne a megfelelő modell a közel-keleti közösségek békés együttéléséhez, az érsek a következőket válaszolta:

– Ne csináljanak rezervátumokat a kurdok, jazidok, keresztények, szunniták, síiták, turkománok számára. A hit és közösség közti identitásra épülő együttélési modell ma megbukott a Közel-Keleten. Az együttélésnek más távlatokra kell helyezkednie. A téma az állampolgárság, nem pedig a pozitív laicitás, ami nem létezik Közel-Keleten. Mindenkinek azonos állampolgári jogokat kell biztosítani, kezdve a lelkiismereti szabadsággal. Ha ezeket az aspektusokat nem veszik figyelembe az újjáépítésnél, az biztos kudarchoz vezet és jövőbeli válságok előszobája lesz. A keresztény jelenlét minden közel-keleti társadalmat és az ott élő iszlám többséget arra kötelezi, hogy próbálja meg más szemszögből megvizsgálni ezt a kérdést, mely eltér a muzulmán nézőponttól.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …