2024. április 24., szerda
FONTOS

Díjat kapott az Almásy kastély a “Beton fesztiválon”

Almásy kastély

Építészeti elismerésben részesült a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. Idén is a Beton Fesztiválon hirdették ki a „Minden építés alapja” pályázat nyerteseit. A szervezők tájékoztatása szerint a tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is színvonalas pályamunkák érkeztek, amelyeket független, szakmai zsűri véleményezett – a kiírásnak, illetve a beérkezett pályamunkáknak a sokszínűségéből adódóan külön kategóriákban.

 

A Betonépítészet Tervezőknek kiírt kategóriában 2. helyezett lett Földes László Látogatóközpont a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy- kastélyban című munkája. A szakmai indoklás úgy fogalmaz: az épület berendezése nagyon színvonalas, minőségi és jól átgondolt a pályamű. Esztétikai értékei és a beton megjelenése is részletes.

 

– Ez nagyon izgalmas dolog, elsőre meghökkentő lehet, hiszen jelen esetben egy műemléki épületről beszélgetünk, ami betonépítészeti elismerésben részesült – fogalmazott Földes László. Mint az építész-tervező fogalmazott, a gyulai Almásy-kastély különleges tulajdonságokkal bír. Van egy török kori öregtorony, ami valójában a régi palánkvár kapuja volt és évszázadok alatt alakult át a kastély szerves részévé. Ezzel szemben jelent meg az új torony, ami 1985-ben teljesen megújult, így elvesztett minden műemléki karaktert.

– A tervezés során döntöttük el, hogy ez lehetne a bejárat és arra gondoltunk, hogy ha már nem egy valódi műemléki épületszárny, akkor viszont legyen kortárs módon megfogalmazva és ne akarjunk úgy csinálni, mintha több száz éves lenne. A legfontosabb az volt, hogy ezt a koncepciót minél magasabb színvonalon valósítsuk meg, a zsűri gyaníthatóan ezt díjazta – közölte.
A Beton Fesztivált a beton.hu, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség, valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetség és tagvállalataik támogatásával rendezik meg minden évben. A fesztivál célja, hogy nemcsak elméletben, de workshopokon keresztül a gyakorlatban való hasznosítást bemutatva ismertesse meg a beton alapanyagot a szakmabeliekkel és mindazokkal, akik érdeklődnek az építészet vagy a betondizájn iránt.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …