2024. március 29., péntek
FONTOS

Népművészeti emlékszobát avattak Gyulán

Bő fél évszázados működése alatt közel 5000 ember dolgozott Gyulán és környékén a népművészeti és háziipari szövetkezetnek, mely 1957-ben kezdte, és 2008-ban fejezte be tevékenységét.

A város akkor nem fogadta be a gyűjteményt. Az itt készült munkákat éveken át Sarkadon mutatták be, de ott olyan elhanyagolt állapotba kerültek, hogy megmenteni sem volt könnyű ezeket az alkotásokat.
A helyzet többek közreműködésével megoldódott, a gyűjtemény ugyanis a Göndöcs Benedek középiskolában otthonra lelt.

– A hagyományok megőrzése mindig is fontos volt az iskola életében, ezért mondtak igent erre a felkérésre – mondta a pénteki megnyitón Czirok Sándor igazgató. – Értéket hoz létre, aki megőrzi a múlt különleges, népi kézműves alkotásait – hangsúlyozta Pál Miklósné, a Békés megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

A gyulai szövetkezet tagjai nemcsak szép, és külföldön is kelendő tárgyakat, eszközöket hoztak létre, hanem jó közösséget is alkottak. – Az itt készült iparművészeti alkotások évtizedeken át jelentős értéket képviseltek, sok terméket külföldön értékesítettek – mondta Vigh Imre, a szervezet egykori elnöke.

Vigh Imre november 17-én, pénteken szakmai napot tart. Itt levetítik a szövetkezet történetéről szóló filmet, és sor kerül a kiállított tárgyak szakmai bemutatására is.

 

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …