2024. április 24., szerda
FONTOS

Egyházmegyei hitoktatók tanévnyitó szakmai napja

A katekéta egyszerre tanítvány és mester

 

Augusztus 25-én az orosházi Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda adott otthont a közös évindító alkalomnak.

A tanév első programja közös imádsággal kezdődött, majd Bicsánszky József, az iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Serfőző Levente oktatási helynök arról beszélt, hogy a katekéta egyszerre tanítvány és mester, hiszen úgy tölti be szolgálatát, mint Krisztus tanítványa, aki figyeli és követi Mesterét. Tőle tanul, az Ő példájából merít erőt és reményt, Jézus a mestere a hitben. Szolgálata révén viszont neki is vannak tanítványai, akiket vezet és kísér. Ő az, aki a rábízottakat bevezeti az egyházba, felkészíti az Úrral való szentségi találkozásra. A tanítványok, akik ez esetben a diákok és a fiatalok sok esetben egyfajta mintaként, mesterként tekintenek rá.

Az évindító szakmai napnak a szakmaiságon túl a találkozás és a hivatásban való megerősítés is célja volt. A nap meghívott előadója Caimacan Klára, a békéscsabai Savio Szent Domonkos Általános Iskola igazgatónője volt, aki maga is katekéta. Előadásának címe: Új tanév! Új lehetőségek! A tapasztalt pedagógus hasznos gyakorlati szempontokkal és tanácsokkal látta el az egyházmegye katekétáit. A belső indíttatások mellett beszélt arról is, hogyan látnak minket kívülről. Hogyan látják a katekétát egy világi iskolában? Kiemelte: ne csak várjunk, elvárjunk, de katekétaként tegyük meg mi az első lépéseket, mikor egy új iskolába érkezünk. Ismerjük meg az iskola pedagógiai programját, házirendjét, munkatervét. A személyes kapcsolat, a szelíd, szeretetteljes kommunikáció új utakat képes megnyitni.

Mindezek szükségesek, hogy az együttműködés gyümölcsöző, a nevelői munka pedig eredményes és örömteli legyen. Arra hívta a katekétákat, hogy merjenek kapcsolatot építeni a gyerekekkel, szülőkkel, pedagógusokkal és az igazgatókkal is, hiszen a nevelés az együttműködés növekedésével hatékonyabb.

A Veni Sancte szentmisét az orosházi Jézus Szíve-templomban Kiss-Rigó László püspök mutatta be, akivel együtt koncelebráltak a katekéták plébánosai és a környék papsága. A főpásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kateketikai munka csak személyes istenkapcsolatra építve lehetséges, hiszen a katekéták az egyik legfontosabb szolgálatot végzik az egyházban. A hitoktatói feladathoz pedig szükség van állandó imádságra, amely által Isten megszenteli azt a magvető munkát, melyet nap, mint nap végzünk.

Nézze meg ezt is:

10 éves a szegedi CsaládEgyetem

„A boldogság tanulható” Ezzel a mottóval indította el 2014 őszén a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja a CsaládEgyetem programot. A tíz …