2024. április 19., péntek
FONTOS

Még az idén elkezdődhet a tarhosi templom építése

 

A Szeged-Csanádi Egyházmegye tervei szerint még az idén megkezdődhetnek a tarhosi templom építési munkálatai. Jelenleg folyik az egyeztetés a tervezővel a hamarosan megépülő és jogerős építési engedéllyel rendelkező beruházásról. Rövid időn belül a pályáztatás is megtörténik.

„A 845 lelket számláló településünknek soha nem volt, és jelenleg sincs temploma. Ezért a hívek Békésre járnak istentiszteletre” – nyilatkozta lapunknak Kürti Sándor polgármester. A településvezető kiemelte, hogy a katolikus egyházzal kötött megállapodás alapján templom épül Tarhoson. Településképi szempontból is sokat jelent az építkezés, melynek elindítója, patrónusa Kiss-Rigó László püspök.

Kürti Sándor arra is felhívta a figyel­met, hogy a templom egy tarhosi kötődésű építész tervei alapján készülhet el.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő kérdésünkre kifejtette, az ötlet akkor fogant meg, amikor Kiss-Rigó László hivatalos útja során felkereste a térséget.

„Tarhoson sem imaház, sem kápolna, sem templom nincsen” – ecsetelte. A Szeged-Csanádi püspök ekkor döntött a templom építése mellett.

A helybéliek elmondták: az önkormányzat hivatalával szemben van egy Jézus Szíve-szobor, ott szoktak imádkozni, és virágot elhelyezni. Még nagyanyáik idejében Békésről kijárt a plébános, ám az utóbbi időben már nem.

A tapasztalatok szerint minden közösségnek, amelynek temploma épül, nő az összetartó ereje és új távlatok, új remények fogalmazódnak meg egy teljesebb jövő reményében. Mindezek figyelembe vételével az egyházmegye finanszírozásában egy olyan kultikus hely, olyan központ jön létre, amely az élő közösség vallási- és kulturális motorja.

A templom ökumenikus jelleggel működik majd.

„Nagy örömmel várjuk a testvéregyházak jelentkezését, ha szertartásaikat az új templomban szeretnék tartani” – hangsúlyozták a Szeged-Csanádi Egyházmegyénél.

A közelmúltban egyébként Lőkösházán, Bakson, Újszentivánon, Nagylakon, Békéssámsonon épült templom, míg a jövőben Tarhos, Okány, Nagytőke, Pusztaszer, Derekegyház és Hódmezővásárhely gazdagodhat egy-egy templommal a térségben.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …