2024. március 29., péntek
FONTOS

Szent Gellért Ifjúsági Találkozó

Szent Gellért Ifjúsági Találkozó

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája 2017. szeptember 23-án rendezte meg a Szent Gellért Ifjúsági Találkozót az egyházmegye védőszentjének, Gellért püspöknek ünnepén. A rendezvénynek a Szeged-Alsóvárosi Ferences Templom, továbbá a Karolina Általános Iskola és Gimnázium adott otthont. Az idei találkozó témája a Kitartás volt.

A több mint negyven településről érkező 450 fiatalt flashmob, imádság, előadás, csoportfoglalkozások, közös szentségimádás és szentmise várta. A reggeli imádságot Gyulay Endre ny. püspök tartotta, aki képmeditá­ciós imádságában az élet olyan mozzanatait emelte ki, melyben a kitartás elengedhetetlenül fontos: akár egy kisgyermek nevelésében, egy párkapcsolatban vagy az élet egyéb fordulópontjain felbukkanó kihívásokban.

A találkozó témájáról, Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős tartott előadást, melyben személyes példákon keresztül mesélt arról, hogy mit jelent számára a kitartás, illetve, hogy mit jelentett akkor, amikor világ- és Európa-bajnokságon vett részt. A fiatalokat arra buzdította, hogy az élet minden területén gyakorolják a kitartást, ugyanis a világ számos egyszerűbb és könnyebb utat kínál – semmittevés, függőségek –, de ezek nem segítenek a személyiség és az istenkapcsolat kibontakozásában. A keresztény világnézet megkívánja, hogy az életet komolyan vegyük és az egymás iránti szeretetben kitartóak legyünk.

Az előadást követően a fiatalok csoportfoglalkozáson vettek részt, ahol játékos, beszélgetős formában oszthatták meg egymással a témához kapcsolódó gondolataikat és tapasztalataikat.

A délután folyamán számos ügyességi játék várta a résztvevőket: csocsózhattak az egyházmegye papnövendékeivel, valamint focizhattak, kötélhúzással, célbadobással és sok más csapatjátékkal tehették próbára kitartásukat. Az ifjúsági programot szabadtéri szentségimádás és szentmise zárta, melyet Ft. Kopasz István üllési plébános tartott, aki prédikációjában kiemelte, hogy „a keresztény élet olyan, mint folyton az árral szemben haladni. Ha az ember feladja, elsodorja az ár, ezért össze kell fognunk, és nem állhatunk meg.”

A találkozó zenei szolgálatát a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség énekkara végezte. A nap programjai­ban önkéntes fiatalok és a Karolina Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai segítettek.

Nézze meg ezt is:

Folytatódnak a fejlesztések a Németvárosi óvodában

  A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának 9,7 millió forintos támogatásával újabb energetikai …