2024. április 25., csütörtök
FONTOS

73 éve hurcolták el kényszermunkára a gyulai németeket

Vasárnap reggel a németvárosi Szent József templomban megtartott misén emlékeztek meg a mintegy hét évtizeddel ezelőtt, származásuk miatt a Szovjetunióba elhurcolt gyulaiakra.

A második világháború utáni megtorlások részeként 1945 január 10-én egy 53 vagonból álló szerelvény indult el több mint ötszáz helyi némettel. Nekik embertelen körülmények között kellett kényszermunkát végezniük. A mise után a templom mellett, az Apor téren található Málenkij robot emlékműnél folytatódott a megemlékezés. Mittag Mónika elmondta, a mai emberek számára elképzelhetetlen eseményeket azért fontos minden évben felidézni, hogy a jövőben ne ismétlődhessenek meg hasonló atrocitások.

Kovács József beszédében hangsúlyozta, az emlékezéskor nem árt azt sem elfelejteni, hogy a borzalmakat elkövető, egykor hatalmas szovjet birodalomból mára semmi nem maradt. Az országgyűlési képviselő szerint ez azt is jelenti, hogy a kényszermunkát cinikusan málenkij robotnak, azaz kis munkának nevező kommunista világberendezkedés elnyerte méltó büntetését.

Az elmúlt években az áldozatokat felkutató és a visszaemlékezésükből a 73 évvel ezelőtt kezdődő történéseket rekonstruáló K. Schriffert kör elnöke elmondta, a málenkij robot évizedekig tabunak számított még a német közösségen belül is.

A megemlékezés koszorúzással zárult. A málenkij robotról visszatérő gyulai németek közül mára már csak 10-en élnek.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …