2024. április 16., kedd
FONTOS

“Visszaifjítják” a gyulai Csigakert sérült, elöregedett fáit

A Csigakertben tervszerű faültetési munkálatok zajlanak majd az idén is, csakúgy, mint minden évben – írta közleményében Szászné dr. Várkonyi Adrienn gyulai főkertész. “Így is kell, hogy legyen, hiszen a Csigakert, mely az egykori kastélykert része, a maga 200 évével városunk egyik legidősebb, legszebb, egyben legismertebb parkja.
Életciklusához – ugyanúgy, mint bármely más zöldfelületéhez – hozzátartozik, hogy bizonyos növények elhalnak benne, melyek pótlásáról gondoskodnunk kell, ráadásul ezt a folyamatot a klímaváltozás jelentősen fel is gyorsítja. Napjaink aktuális feladata a park jellegének megtartása, a növényállomány állapotának folyamatos figyelemmel kísérése, veszélyességesetén pedig a szükséges beavatkozások elvégzése. Így megelőzhetjük az olyan eseteket, mint amikor kidőlt a nagy nyárfa fele, vagy amikor leszakadt a Dürer-fa koronájának jelentős része. Néhol az idős növények visszaifjításra van szükség annak érdekében, hogy azok ne jelentsenek balesetveszélyt. Természetesen megvannak a kezelési terveink, amelyek alapján a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársai elvégzik ezeket a szükségszerű munkálatokat.
A veszélyes mértékben megromlott állapotú fákat a vegetációs időszakon kívül kell kivágni, illetve ilyenkor kell visszaifjítani őket száraz ágaik levágásával. Ez évben a szükségszerű beavatkozásokat január 17-től kezdődően végzik el a Közüzemi NKft. munkatársai. Összesen 4 db fát kell kivágniuk (1 db kiszáradt kocsányos tölgyet, 1 db kiszáradt vadgesztenyét, 1 db odús krisztustövist és 1 db kettéhasadt krisztustövist), illetve a széthasadt ágak eltávolításával visszaifjítják a Dürer-fát.
A kivágott fákat minden esetben új növényekkel pótoljuk, az elmúlt években a Csigakert megújításának megkezdéseként 12 db új fát
telepítettünk a parkban, főként a vízmű telephely felőli oldalon.”

Nézze meg ezt is:

Megújult a kispiac, már tervezik a folytatást

  Szombat délelőtt már a felújított törökzugi kispiacon jelenthette be Vigné Fábián Diána és Kónya …