2024. április 23., kedd
FONTOS

Két új kötettel ünnepelték a magyar kultúrát Gyulán

Kölcsey Ferenc 1823 január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát, erre emlékezve ez a nap a magyar kultúra napja, amit Gyulán egész hetes programsorozattal ünnepelnek.

 

Ennek részeként mutatta be új kötetét két gyulai szerző, Erdész Ádám és Elek Tibor kedd este a művelődési házban. A könyvbemutató előtt Görgényi Ernő polgármester emlékeztetett, a magyar kultúra városaként Gyula nem csak Kölcsey versének megzenésítőjét adta a nemzetnek. Erkel Ferencen kívül a városból indult többek között Kohán György, Simonyi Imre, Halmos Béla és Krasznahorkai László is.

A mai gyulai tudományos és kulturális élet két jelentős alakja, Erdész Ádám és Elek Tibor új kötetei között tematikai átfedés nincs, ám mindkettő a gyomai Kner Nyomdában készült. Ez így kapcsolódik a Békés Megyei Levéltár igazgatójának A Kner család és más történetek című új tanulmánykötetéhez. A történész több, egymással lazán összefüggő témát vizsgál, a könyv vezérfonalát a társadalomtörténeti megközelítés adja.

A Gyulai Várszínház igazgatója, Elek Tibor irodalomtörténészként évtizedek óta foglalkozik a határon túli magyar irodalommal. Új kötetében 19 beszélgetés található 17 erdélyi íróval, a szerző ezzel betekintést nyújt a határon túli kortárs kultúrába.

A két bemutatott kötet jól példázza azt, hogy Gyulán ma is komoly szellemi élet folyik, és a város szerves része a magyar kultúrának.

Nézze meg ezt is:

Szerdától tesztüzem – már látogatható a Ladics-ház

Célegyenesbe ért a Ladics-ház korszerűsítése, a napokban az utolsó simításokat is elvégezték a szakemberek. A …