2024. március 29., péntek
FONTOS

Egy „új Betlehem” épül az iraki keresztények számára

Az advent a várakozás időszaka. Mintegy 90 ezer iraki keresztény számára azonban az élet már több mint három éve egy állandó advent: várják, hogy visszatérhessenek a ninivei falvakba, ahonnan 2014-ben az Iszlám Állam fegyveres erői elől menekültek el.

„Vissza a gyökerekhez” elnevezéssel kezdett adománygyűjtésbe és újjáépítési kampányba a Szükséget Szenvedő Egyház pápai segélyszervezet az iraki keresztény kisebbség számára. Ugyanez lett a mottója annak a bizottságnak is, amelyet a segélyszervezet és az iraki katolikus és ortodox egyházi képviselők közösen hívtak életre.

A bizottság elnöke, Andrzej Halemba, a Szükséget Szenvedő Egyház közel-keleti megbízottja elmondta, hogy az újjáépítéssel szeretnének az iraki keresztényeknek egy „új Betlehemet”, egy új, állandó otthont adni. Ehhez azonban még nagyon sok a tenni­való. Az előzetes kárfelmérések alapján a Moszul környéki kilenc keresztény faluban mintegy 13 ezer épület rongálódott meg, vagy semmisült meg teljesen, amelyek között óvodák, iskolák és egyházi épületek is vannak.

Az egyéni kezdeményezéseknek és az önkéntesek segítségének köszönhetően több mint 24 ezer keresztény már ebben az évben a régi hazájában ünnepelheti a karácsonyt – számolt be a megbízott. – Ugyanakkor a kitelepült keresztények 75 százaléka még mindig igen feszült helyzetben kénytelen élni – tette hozzá. Különösen nehéz ez a gyermekek számára. Nekik idén 15 ezer csomagot juttat el a szervezet meleg ruhákkal, édességgel és játékokkal.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …