2024. április 25., csütörtök
FONTOS

3 színház közös előadása is erősíti Gyula és Arad kapcsolatát

Szerda délelőtt írta alá Görgényi Ernő gyulai polgármester és Bogdán Levente aradi alpolgármester azt a megállapodást, ami a két város közötti 2018-as együttműködés részleteit tartalmazza.

A két határmenti település 24 éve ápol testvérvárosi kapcsolatot, amit igyekeznek mindig egyre szorosabbra fűzni.
Idén a két város három színháza is nagy szerepet vállal az együttműködésben. A Gyulai Várszínház, a magyar nyelvű Aradi Kamaraszínház és a román nyelvű aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház nagyszabású közös produkcióval készül a nyári évadra. A Shakespeare fesztivál záródarabjaként a három teátrum a Rosencrantz és Guildenstern halott című Hamlet-feldogozást állítja színpadra Tapasztó Ernő rendezésében.Az aláírást kísérő sajtótájékoztatón Bogdan Costea, a Ioan Slavici színház igazgatója elmondta, az együttműködés részeként idén ősszel a Várszínházban román nyelvű darabokat is bemutatnak. Ennek célja a gyulai románság kulturális igényeinek a kiszolgálása – ezt már Elek Tibor tette hozzá. A várszínház igazgatója elmondta továbbá, hogy a három teátrum közös előadását ősszel az aradi színház is műsorára tűzi.

A színházi koprodukció is mutatja, hogy Gyula és Arad igyekszik a politikai együttműködés mellett a városok kulturális és civil társadalmának kapcsolatait is erősíteni.  A 24 éves testvérvárosi kapcsolat példát is szeretne mutatni a határokon átnyúló együttműködés területén.

A két város idén is nyújt be közös nemzetközi pályázatokat, amik a gazdasági kapcsolatokat erősítik, valamint megrendezik az évek óta hagyományos kulturális és sporteseményeket. Emellett Gyula és Arad vezetői közösen emlékeznek meg október 6-ára, és részt vesznek egymás városi rendezvényein.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …