2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Új templom épül Hódmezővásárhelyen, a Kertvárosban

Kiss-Rigó László püspök a terveket bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyházmegye néhány éve vette át fenntartóként a városrész iskoláját. Az intézmény diákjainak és tanárainak, valamint a környékbeli katolikus hívők kívánsága volt, hogy legyen olyan tér, ahol az egész közösség elfér.

Az új épület befelé az iskola kápolnájaként, kifelé a városrész templomaként működik, ahol egy vasárnapi misén a környék katolikus hívei is elférnek. A liturgikus célok mellett az épület kulturális, közösségi rendezvények megtartására is lehetőséget kínál majd. A 400 millió forintból épülő templom kiviteli tervei hamarosan elkészülnek és elkezdődhet az építkezés.

Az egyházmegyei döntés előzménye a 2016-ban egy katolikus templom építését kezdeményező helyi aláírásgyűjtés. Ennek hatására a nemrégiben elhunyt Almási István polgármester az egyházmegyéhez fordult, ahol kedvezően fogadták a kezdeményezést.

A Szent József Kertvárosi Katolikus Iskolához tartozó, volt szakiskolai kollégium épülete évek óta használaton kívüli épületéből alakítják ki a templomot – mondta Novák Péter építész. – A tervezési program alapján a kol­lé­giu­mi épület északi két harmada elbontásra kerül, itt lesz az új templomtér. Az épület északi oldalán a bejárat és a karzat, a megmaradó déli harmad földszintjén pedig a templom kiszolgáló helyiségei kapnak helyet. Az épület további megmaradó részeit, emeleteit tartalék területként részlegesen felújítják, funkciójukat később határozzák meg. Az új épületrészt új alakítják ki, hogy illeszkedjen az iskola jelenleg meglévő épületéhez.

Az összesen 400 férőhellyel rendelkező templomtér mobil falakkal megosztható lesz, így kisebb létszámmal történő használat esetén is biztosítható a bensőséges hangulat. A szentély az oltárral és a keresztelő kúttal a templom déli falánál, a nagyobb belmagasságú térből belsőépítészeti eszközökkel kihasítva kerül kialakításra. A sekrestye és kiszolgáló helyiségei a megmaradó épületrész magasföldszintjén kapnak helyet önálló külső bejárattal és közvetlen kapcsolattal a szentélyhez. A Hóvirág utcai homlokzat megnyílik az utca felé. A harangtorony a bejárat mellett felépülő áttetsző lamellás szerkezetként szerepel a terveken

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …