2024. március 28., csütörtök
FONTOS
A stáb munka közben

Hitéleti ismeretterjesztő sorozat a közmédiában

Második évadjába lépett az „Evangélium”

Immáron második évadjába lépett az egyházmegye tulajdonában működő Gyula Televízió által készített Evangélium című hitéleti ismeretterjesztő sorozat. A szegedi dóm altemplomában forgatott, Kiss-Rigó László püspök főszerkesztésével készülő heti műsor a közmédia M5 csatornáján vasárnap reggelenként kerül adásba. Ebben az évben a Szentírásból az „Apostolok Cselekedeteit” dolgozzák fel három teológiai tanár részvételével.

A keresztény hithez és értékekhez való közeledés a 21. században is mindenki számára egyéni út. Látszólag a felnőtt korosztályok megszólítása, hitre nevelése sem egységesíthető, uniformizálható. A felgyorsult, multikulturális, individualizált világ ellenére azonban az alapvető emberi kérdések napjainkban is változatlanok és megegyeznek a kereszténység egyetemleges célkitűzéseivel: az igazságkeresés, a szeretet keresése, és ezek közösségekben történő megélése.

A közmédia M5-ös közszolgálati csatornáján megvalósuló hitéleti ismeretterjesztő műsorsorozat küldetése elsődlegesen az, hogy ne megossza és ne is uniformizálja az embereket, hanem azon dolgozzon, hogy közelebb hozza az egyént a keresztény hithez és értékekhez. A címadás összhangban áll a küldetéssel: az Evangélium című műsor a kereszténység főbb hittani, erkölcsi és társadalmi tanításait újszerű megközelítésmódokkal igyekszik bemutatni.

A műsorsorozat tartalmilag a Szentírást, azon belül tavaly Márk evangéliumát, idén pedig az Apostolok Cselekedeteit dolgozza fel. A biblikus események értelmezésével az élet különféle helyzeteiben segít a keresztény hit szempontját megérteni és meg­élni. A sorozat célja a második évadban sem egy kortörténeti visszatekintés, nem is elsősorban Pál apostol kalandos útjainak rekonstruálása, hanem az üzenet kiolvasása a mai hívő és a mai közösség számára. A műsorsorozat tartalmi célkitűzése az is, hogy korszerű és közérthető módon feleljen meg a katekézisről szóló egyházi útmutatások szellemének, illeszkedjen korunk nyelvi, kulturális közegébe és közelítsen az emberek aktuális élethelyzeteihez.

A Magyar Televízió több mint hat­van­éves fennállása óta ez az első olyan egyházi ismeretterjesztő sorozat, amely a hitoktatásnál alkalmazható, és tananyagként való felhasználását oktatói, intézményi és fenntartói oldalról egyaránt kívánatosnak tartják. Az M5-ön és a Duna Worldön sugárzott adások mind az európai, mind pedig a tengerentúli magyarság köréből nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak. A pozitív visszajelzésekhez jelentős mértékben hozzájárult a műsorvezető Kocsi György plébános, főiskolai tanár, és a határon túlról, valamint az ország különböző egyházmegyéiből és hittudományi főiskolái­ról érkezett papi szereplők. a. zs.

A műsorban közreműködés:

Főszerkesztő: Kiss-Rigó László

Műsorvezető, szerkesztő: Kocsi György

Rendező: Kolostori Gábor

Gyártásvezető: Pál Tibor

Közreműködő színész: Tóth Sándor

Producer:  Antal Zsolt

 

 

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …