2024. március 29., péntek
FONTOS

A protestánsok Békés megyei történetét mutatja be a levéltár új kiállítása

A Békés megyei protestantizmus történetét mutatja be a levéltár új időszaki kiállítása, amit pénteken délelőtt nyitottak meg a gyulai intézményben.

A Békés Megyei Levéltár Reformáció 500+1 című tárlata a hitújító mozgalom tavalyi emlékévéhez kapcsolódik, annak helyi záróeseménye. Erdész Ádám levéltárigazgató elmondta, az intézmény több rendezvénnyel is részt vett a programsorozatban már csak azért is, mivel Békés megye a 18. század óta protestáns többségű terület.

A szolgálata jelentős részét Gyulán töltő Nagy László nyugalmazott református püspökhelyettes a megnyitón arról beszélt, hogy a kálvinista és lutheránus többségű megyében a hagyományos keresztyén értékeket ezek a felekezetek őrizték.

Lackner Pál evangélikus püspök a protestáns felekezetek oktatásban betöltött szerepét hangsúlyozta, ezt a kiállításon egy külön iskolai sarok szemlélteti.

A tárlat két részből áll – a folyosón információs táblákon mutatják be a protestantizmus megyei történetét Szegedi Kis István korától kezdve napjainkig. A kiállítótérben pedig olykor több száz éves tárgyak, írásos dokumentumok láthatók. Az anyagot összeállító Bódán Zsolt levéltáros elmondta, a bemutatott iratok és tárgyak egy része az intézmény gyűjteményéből származik, de a megyei múzeumok és protestáns gyülekezetek is nagyban hozzájárultak a kiállításhoz.
A reformáció emlékévéhez kapcsolódva a Békés Megyei Levéltár még egy kötetet jelentet meg a közeljövőben, amiben a protestáns egyházak és az 1945 utáni hatalom viszonyát mutatják be.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …