2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Képeimmel beszélek a hitemrôl

A hit mindig is fontos volt számomra, végigkíséri az életemet és a munkáimat egyaránt – mondta lapunknak Csuta György békési festőművész, a Magyar Kultúra Lovagja. Az alkotó számos festményén jelennek meg biblikus témák, a békési katolikus templomban ma is láthatóak a II. János Pál és XVI. Benedek pápákat ábrázoló festményei.

➜ Mindig is sok képet festettem a hittel és a Bibliával kapcsolatban – mesélte lapunknak Csuta György. – Nagyon nehezen tudom szavakba önteni, hogy mit jelent számomra az Istenben való hit, és hogyan befolyásolta az életemet. Én a munkáimmal tudok erről leginkább beszélni.

➜ Kezdetben grafikusként tevékenykedett, miért döntött a váltás mellett?

➜ Tizennyolc év nyomdászatban és grafikában eltöltött év után, 1988-ban határoznom kellett, hogy a biztos megélhetést vagy az anyagilag kevésbé biztos művészlétet választom-e. Akkor a két tevékenység már egyre kevésbé volt összeegyeztethető. Örökmozgó, állandóan kísérletező emberként utóbbi mellett döntöttem, amit sohasem bántam meg. Bejárhattam a fél világot, rengeteg barátot szereztem. Munkáim ott vannak a világ számos táján, köztük Dániában, Svájcban, az Egyesült Államokban, Ausztriában, sőt óriási megtiszteltetés számomra, hogy a luxemburgi nagyherceg tulajdonában és Kína egyik legnagyobb múzeumában is megtalálható egy-egy Csuta-festmény.

➜ Ahogy a békési katolikus templomban is ott vannak az alkotásai…

➜ A legendás színész, Latinovits Zoltán mondta, hogy negyven után számot kell vetni Istennel. Nekem akkor, a negyedik x után születtek meg a Jézust, Poncius Pilátust, Júdást és a tanítványokat megjelenítő festményeim. Az ötvenedik évem betöltése után pedig még inkább igaznak éreztem Latinovits gondolatát. Nagyon megragadott II. János Pál személyisége akkoriban, foglalkoztatott maga az ember, és ugyanez volt igaz XVI. Benedekre is. A távozó és az érkező pápára.

➜ Nem titok, hogy többször hívták külföldre és az ország más tájaira is, mégsem ment. El tudta képzelni máshol az életét.

➜ Imádom a hegyeket, de két hét után mindig elfog a honvágy. Hívtak például Ausztriába, egy magániskolába tanítani, de nemet mondtam. A semmihez sem hasonlítható alföldi táj és az itt élő emberek nélkül nem tudok meglenni hosszabb ideig. Az otthon, a család, a barátok sokat segítenek abban, hogy időről-időre meg tudjak újulni.

 

Csuta György

 

1952. április 7-én született Békésen.

Tanulmányait helyben, illetve Szegeden, a Tömörkényi Művészeti Gimná­zium­ban végezte. Dolgozott a Kner Nyomdában grafikusként, majd a békési költségvetési üzem nyomdáját vezette. A róla elnevezett Nemzetközi Művésztelep rendkívüli elismeréseket vívott ki.

Munkásságát számtalan elismeréssel jutalmazták itthon és külföldön, Nagykárolyban például harminc ország ötven művésze választotta a legkiválóbb alkotónak.

A Magyar Kultúra Lovagja címmel is kitüntették.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …