2024. április 26., péntek
FONTOS

Két József Attila-díjas költővel ünnepeltek Gyulán

Több helyszínen zajlottak költészet napi események Gyulán. A programok kedden a könyvtárban kezdődtek, ahol Varró Dániel beszélgetett a nagyrészt iskolás fiatalokból álló hallgatósággal, valamint itt díjazták a városi versíró pályázat legjobbjait.

“Még a szőnyegen is ültek a gyerekek, annyian voltak” – ezt már más nap, az irodalmi estet értékelve mondta Dézsi János a József Attila szobránál megtartott ünnepi megemlékezésen. A könyvtár igazgatója szerint a kortárs költészet létjogosultságát mutatja a versíró pályázatra beérkezett művek száma is.

Szerdán este a várszínház kamaratermében a népköltészet is szerepet kapott Herczku Ágnes népdalénekesnő és Sinha Róbert gitárművész előadásában. Ők Lackfi Jánossal léptek fel itt, a műsor nagy részét pedig a József Attila-díjas költő megzenésített versei adták. Herczku Ágnes elmondta, a szövegre írt műdalokhoz képest a népzenében nagyobb szabadság van, de a megzenésítés során Lackfi János verseivel is játszhattak.

A költészet iránti érdeklődést mutatja az is, hogy a könyvtárhoz hasonlóan a kamaratermet is megtöltötték az érdeklődők. Lackfi János szerint fontos, hogy az új platformokon is megtalálják közönségüket a versek.  A költőnek a közelmúltban jelent meg új, Emberszabás című kötete, ami az elmúlt években született műveit tartalmazza. Ezek közül az ironikus, “Miért ne olvassak verset?” című költemény a Gyula Televízió facebook oldalán is megtekinthető a szerző előadásában.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …