2024. április 24., szerda
FONTOS

Elkészítik a nemzeti összetartozás italát az idei Gyulai Pálinka Fesztiválon

A pálinkával készült ételeké lesz a főszerep az idei Gyulai Pálinka Fesztiválon – jelentették be kedd délelőtt, az Almásy kastélyban megtartott sajtótájékoztatón. Görgényi Ernő polgármester a hangsúlyozta, a gyulai turizmusban 2018 a gasztronómia éve.

Nagy hagyományra tekint vissza a pálinkakészítés Gyulán, hiszen az első főzdét Harruckern János György alapította 1731-ben. Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló kiemelte, ezen a rendezvényen találkozik a szakma, a törvényhozó és a fogyasztó.

A “Barack a konyhában” elnevezésű rendezvény idei témája a barack. Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, hogyha barackkal találkozunk a konyhában, akkor az általában legtöbbször lekvár, vagy befőtt.

Balogh László cukrászmester elmondta, a kajszibarackos bonbon mellett újdonságként egy barackpálinkával ízesített fagylaltot is kóstolhatnak a vendégek a négy nap alatt.

Bora Imre, a Gyulai Pálinka Fesztivál fesztiváligazgatója kiemelte, a rendezvény harmadik napján készül el a nemzeti összetartozás itala. Itt a Magyarországról érkező pálinkákat és a határon túlról küldött párlatokat fogják összeönteni a szakemberek, majd az előre elkészített, sorszámozott palackokba fogják a keveréket tölteni. A fesztiválon kihirdetik a bérfőzők és magánfőzők nemzetközi párlat verseny eredményeit is. A tavalyi 715 versenymintához képest idén 850 pálinka érkezett a zsűri elé.

Az április 27-30 közötti Gyulai Pálinka Fesztiválon többek között fellép a Magna Cum Laude, Kis Grófó, a Republic, a P-Mobil, valamint a Neoton Família.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …