2019. január 17., csütörtök
FONTOS

Gyulai énektanárok tanácskoztak az iskolai zenenevelésről

Gyulai iskolák ének-zene tanárai gyűltek össze a Magvető iskola egyik tantermében, hogy beszélgessenek a gyermekek zenei nevelésének lehetőségeiről.

A közös gondolkodást Pocsay Gábor kezdeményezte, aki a Wenckheim Krisztina közalapítvány elnökeként tavasszal általános iskolások számára szervezett hangszerbemutató előadást.

A várszínház kamaratermében Vígh Andrea hárfaművész mutatta be hangszerét a nebulóknak – a beszélgetés során ennek tanulságairól is szó esett.

A pedagógusok egyetértettek abban, hogy az ilyen interaktív, élményszerű előadások segítenek abban, hogy megszerettessék a fiatalokkal a zenét, azon belül is a komolyzenét.A tanárok ugyanakkor azt is elmondták, hogy az iskolai énekórák számát kevésnek tartják.

A rövid idő miatt azonban igyekeznek nem a lexikális tudás átadására koncentrálni. A beszélgetés során szó volt továbbá arról, hogy a modern technikai eszközök milyen hatással vannak a gyermekek zenei műveltségére.

Pocsay Gábor azért kezdeményezte a beszélgetést, mivel úgy gondolja, a zenei nevelés közügy, és a fiatalok komolyzenei műveltségének megalapozása a társadalom egyik fontos feladata.

A közalapítvány ősszel újabb, Vígh Andrea hárfa-előadásához hasonló eseményt szervez. Ekkor Tóth Péter zongoraművész mutatja majd be hangszerét a gyermekeknek.

A Magvetőben megtartott kerekasztal-beszélgetést a péntek esti híradó után kezdődő Értékőrző című műsorunkban láthatják.

Nézze meg ezt is:

József Dezső életét mutatja be egy új kötet

József Dezső életéről és családjáról olvashatunk a január 16-án bemutatott kötetben, melyet Székely Árpád és …