2019. január 17., csütörtök
FONTOS

Visszanyúl a hagyományokhoz a Gyulai Várszínház

Kedd délelőtt kezdődtek meg Székely János Caligula helytartója című drámájának olvasópróbái a Nemzeti Színházban – vagyis jobb apropót aligha választhattak volna a kedd délutáni, gyulai sajtótájékoztatónak, melyen a teátrum 55. évadáról esett szó.

 

A tervezett programban megjelennek a múlt nagy nemzeti klasszikusai, elsőként a régi várszínház egyik legfoglalkoztatottabb szerzőjétől, Székely Jánostól mutatják be a Caligula helytartóját. Ez a darab egykor akkora sikert aratott, hogy filmet is készítettek belőle.

A Gyulai Várszínház 55. évadának programja azt tükrözi, amiért a képviselő-testület tavaly Elek Tibor mellett döntött – hangsúlyozta Görgényi Ernő, aki az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusainak színrevitelét, kortárs magyar szerzők műveinek bemutatását, a fiatalok felé való nyitást, az Erdélyi hét eseményeit, és a Shakespeare Fesztiválnak a közönség igényeire jobban reflektáló előadásait emelte ki.

 

Az eseményen Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója beszélt arról, hogy az általa rendezett Rosencrantz és Guildenstern halott című előadás igazi nemzetközi kooprodukcióban jön létre és esélye lehet majd arra, hogy a gyulai bemutató után akár komolyabb nemzetközi karriert fusson be.

Nézze meg ezt is:

József Dezső életét mutatja be egy új kötet

József Dezső életéről és családjáról olvashatunk a január 16-án bemutatott kötetben, melyet Székely Árpád és …