2024. április 24., szerda
FONTOS

Személyes adatainkat védi a GDPR

Az elmúlt hetekben és hónapokban több helyen is találkozhattunk a GDPR kifejezéssel.

Ez az Európai Unió új általános adatvédelmi rendeletének angol rövidítését takarja, amiről pénteken délelőtt a Békés Megyei Kormányhivatal épületében tartottak tájékoztatót. Az Európai Parlament és Tanács  2016 április 27-én fogadta el a személyes adatok védelméről szóló új szabályozást, amit ez év május 25-től az unió minden tagállamában kötelező alkalmazni.

A rendeletre többek között a globális technológiai cégek, mint a Google vagy a Facebook térhódítása miatt volt szükség. Az új szabályozás a felhasználók számára átláthatóbbá teszi azt, hogy az online világban ki és milyen személyes adataihoz fér hozzá. Ennek köszönhető az is, hogy az elmúlt időszakban minden, használatát regisztrációhoz kötő internetes oldal módosította adatkezelési szabályzatát. Az új rendelet ugyanakkor nem csak az online világra terjed ki, de kötelezettségeket ró a személyes adatbázisokat használó cégekre és vállalkozásokra, valamint önkormányzati és államigazgatási szervekre is.

A rendelet értelmében az adatkezelőknek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felé jelezniük kell, amennyiben problémát tapasztalnak az adatok kezelése során, például ha felmerül a gyanú, hogy a személyes információkhoz illetéktelen felek hozzáférnek. Ennek elmulasztása vagy a szabályozás egyéb megsértése komoly bírságok kiszabását vonhatja maga után.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …