2024. április 20., szombat
FONTOS

Több ezren látogattak ki a Körösvölgyi Sokadalomra

Közös körtáncot jártak péntek este, a várkertben a Körösvölgyi Sokadalom résztvevői. A megnyitó eseményen a Dél-Alföldön egyedülálló program jelentőségét és egyediségét hangsúlyozta Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások minisztériumának helyettes államtitkára

A város vezetése fontosnak tartja, hogy ápolják az élő népi kultúra hagyományait, ezért Gyula mindig támogatta a rendezvényt – hangsúlyozta Kónya István alpolgármester. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy idén már 19. alkalommal rendezték meg a sokadalmat.

A három nap során számos színpadi produkció mellett bemutatkoztak a különböző népi kézműves mesterségek. A látogatók megismerkedhettek a gyapjúfeldolgozás folyamatával a nyírástól a kártolásig, vagyis a gyapjútépésig. Külön sátorban mutatták be a Békés megyei szlovákok textil, faműves és fazekas kultúráját, a látogatók százötven éves ködmönöket is láthattak. Leginkább őskori leletek szolgáltatnak mintát a tömörkényi keramikus, Szalma Valéria számára, aki mesterségét “gölöncsérként” határozta meg.

A hagyományokhoz híven idén is több részes sorozatban mutatunk be a Körösvölgyi Sokadalmon megjelenő mesterséget. A pénteki Híradó utáni Értékőrzőben először a kályhakészítővel ismerkedhetnek meg.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …