2024. április 19., péntek
FONTOS

Évfordulókra készül a papság

A találkozó résztvevôi a Nádi Boldogasszony templomba

Két jövőbeli, nagy jelentőséggel bíró eseménnyel foglalkozott az egyházmegye papsága a Gyulán megrendezett, hagyományos találkozón. 1938 után 2020-ban ismét Eucharisztikus világkongresszust rendez Magyarország, 2030-ban pedig a Csanádi egyházmegye alapításának ezredik évfordulóját ünnepelhetjük.

A bérmálás szentségének kiszolgáltatása körüli gyakorlati tudnivalókról és a hitoktatással kapcsolatos aktualitásokról is szó esett az egyházmegye papságának nyári, gyulai találkozóján. Ezek mellett nagyobb hangsúlyt kapott a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus, melyet ugyan a főegyházmegye szervez, de ahogy Kovács József általános helynök fogalmazott, az itteni hívek és papok számára is lehetőséget biztosít arra, hogy elmélyítsék az eucharisztia iránti tiszteletet.

Közeleg a történelmi Csanádi Egyházmegye alapításának ezredik évfordulója: ez volt a másik olyan téma, mely a látszólag távolabbi, 2030-as céldátum ellenére nagyobb figyelmet kapott a találkozón.

Az egykori székhely településen, a mai Nagycsanádon (Marosvár) most egy olyan látogatóközpontot építenek, mely a történelmi egyházmegye területének papsága, zarándokai számára is nyitott lesz, és egyfajta lelkigyakorlatos, oktatási központként is szolgál majd.

– Szent Gellért alakja a köztudatban kicsit inkább a fővároshoz kötődik, és ugyan valóban ott halt vértanúhalált, de 1030-ban ő alapította meg az egyházmegyénket, és nagyon jelentős tevékenységet végzett ezen a tájon – emlékezett Kovács Péter békési püspöki helynök, aki gyulai plébánosként az esemény házigazdája is volt. Csanád ispán annak idején tíz szerzetessel hozatta el Gellért püspököt, akit nagy tisztelet övezett. Főpásztorsága idején székesegyház épült, terjesztette Szűz Mária tiszteletének kultuszát, és sokan vették fel a keresztséget.

A gyulai találkozó minden évben alkalmat teremt arra, hogy a formális ügyek mellett a papság kötetlenül megbeszélje az aktuális ügyeket.

– Nagyon örülök annak, hogy Gyula lehet az esemény házigazdája. Ez megtiszteltetés és öröm egyben, ugyanakkor azért is jó, mert nem mindig Szegeden történnek az események – mondta Kovács Péter.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …