2018. október 23., kedd
FONTOS

Sekrestyések lelkinapja

A sekrestyések lelkinapjának csoportképe

Első alkalommal hívta lelkinapra június 5-én a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége azokat, akik sekrestyei szolgálatot látnak el az egyházmegye templomai­ban.

A cél a találkozáson túl a szolgálat ellátásához szükséges lelki feltöltődés volt. A délelőtti foglalkozást Veréb László atya, a Gál Ferenc Főiskola liturgika tanára, a Szent Gellért Szeminárium spirituálisa vezette. Beszélt arról, hogy milyen lelkülettel érdemes a feladatokat végezni ahhoz, hogy az valóban hivatássá váljon. Szóba került az is, hogy milyen kísértései lehetnek egy sekrestyésnek, és milyen technikákkal érdemes azokkal szembenézni. Ezt követően Kondé Lajos pasztorális helynök, a dóm plébánosa fogadta a résztvevőket, és gyakorlati útmutatást nyújtott nekik arról, hogyan tartsák rendben a liturgikus tárgyakat, ruhákat, hogyan ápolják a szent teret. Felhívta a figyelmet a sekrestyés közvetítő szerepére a pap és a hívek között és az ezzel kapcsolatos diszkréció jelentőségére.

A résztvevők visszajelzései magukért beszélnek:

– „Örültem annak, hogy foglalkoznak velünk, fontosak vagyunk.”

– „A legfontosabb nekem az volt, hogy konkrét, gyakorlati tudnivalók is szóba kerültek.”

– „Örültem annak, hogy ilyen sok sekrestyés eljött, személyesen is megismerhettük egymást.”

– „A legfontosabb nekem az volt, tisztáztam magamban, jól végzem-e a feladataimat.”

Nézze meg ezt is:

Kézzel Másolt Biblia a Magyar Nyelv Múzeumában

2018. július 5-én Széphalmon, Kazinczy Ferenc Mauzóleuma mellett a 2008. április 23-án megnyílt Magyar Nyelv Múzeumában, …