2024. április 24., szerda
FONTOS

Megújuló egyházi óvodák és oktatási intézmények várják a gyermekeket

Az idei tanévkezdésre pályázati forrásoknak köszönhetően megújult, modern intézmények várják az egyházmegyei fenntartású óvodákba, általános iskolákba és középiskolákba készülő gyermekeket. Az alábbiakban a Szeged-Csanádi Egyházmegye támogatásával megvalósuló Békés megyei projektekbe adunk betekintést.

Battonya

A Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda Békés megye délkeleti szegletében található. Az intézményegységek négy épületben működnek, ahol naponta közel 450 kisgyermekről, tanulóról gondoskodnak. A fenntartó pályázatainak köszönhetően eddig két épület újult meg 86 millió Ft-os felújítással. Legutóbb – 42 millió Ft értékben – a Fő utcai óvoda energetikai korszerűsítése valósult meg: a homlokzat és a födém szigetelése, külső nyílászárók cseréje, a fűtésrendszer javítása, továbbá mozgáskorlátozottak számára feljáró és mellékhelyiség kialakítása. Kívül-belül megszépült az épület, a három csoportszoba, a tornaterem, a folyosók, az öltözők, a tálalókonyha. Ez utóbbi helyiség 52 leltári egységgel gazdagodott, újult meg: rozsdamentes bútorzat, konyhai kisgépek és eszközök, rozsdamentes és egyéb edények, gáztűzhely, légkondicionáló, étkészletek és evőeszközök. A felújításhoz kapcsolódóan minden helyiséget újrafestettek, új függönyöket vettek.

Gyula

A gyulai Boldog Apor Vilmos Katolikus Óvoda Békés megye egyik legmodernebb gyermeknevelő intézményévé vált. A felújítási munkálatok 166 millió forintból valósultak meg, melyet arányosan használtak fel az épület felújításra, új tornaszoba kialakítására és eszközeinek biztosítására, illetve az óvoda udvarának rendezésére. Az óvoda a férőhelyek számát tekintve maradt 75 fős, de funkcionálisan és a kiszolgáló helyiségeket tekintve bővült az alapterület újrafelosztásával. Az óvodapedagógusok örömére az ovi-foci pálya mellett már egy nagy fedett terasz és egy 50 m2-es tornaterem is rendelkezésre áll a mozgásfejlesztéshez. A sérülések ellátását és betegség esetén az elkülönítést orvosi szoba teszi lehetővé. Az épület szellőzése, fűtése, szigetelése mellett gondot fordítottak az informatikai hálózat és a vagyonvédelmi rendszer korszerű kiépítésére is. Az uniós szabványoknak megfelelően kialakított tálalókonyha és raktárhelyiségek kiválóan szolgálják a közösséget, melyeknek berendezését a fenntartó biztosította.

Kétsoprony

A Szent István Katolikus Óvoda és Általános Iskolában befejeződött a pályázati forrásból megvalósuló épület és eszközfejlesztés. Megvalósult az épület akadálymentesítése. Az épület több helyisége új burkolatot kapott. Újrafestették a konyhát, folyosót, közlekedőt, gyermekmosdót, gyermeköltözőt. Az utóbbiba új szekrények is kerültek. Részlegesen megújult az óvoda kerítése, az udvari játéktároló, valamint teljes felújításra került a raktárépület és a kerékpártároló. Az udvaron ivókút létesült és kerti asztal paddal, valamint egy homokozó takaró hálót szereztek be.

Közlekedési parkot is kialakítottak az óvoda udvarán, ezzel is segítve a közlekedésre nevelést. IKT eszközeiket is fejleszthették, melynek során beszerzésre került egy SMART-tábla projektorral, három laptop, egy vetítő­vászon projektorral, egy fényképezőgép és egy wireless csomag (egerek, billentyűzet, hangszóró, fejhallgató), továbbá hangszórók és a nevelő munkát segítő szoftverek.

Konyhai eszközeiket szintén bővítették, illetve lecserélték: ételszállító edény, sütőlapok, tálcák, konyhai mérleg, kancsók, szerviz kocsi, konyhai ülőkék, ételszállító kocsi.

Békéscsaba, Telekgerendás, Gerendás, Nagybánhegyes, Kamut, Végegyháza

A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda hat településen működő iskolái és négy óvodája az utóbbi években a pályázati forrásoknak köszönhetően folyamatosan bővülnek és szépülnek.

A békéscsabai székhelyen teljes mértékben megújult a több mint 100 éves és a 15 éves épület is. A tetőtér beépítésével csoportszobákkal gazdagodott az intézmény.

A telekgerendási iskola az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően újult meg.

A gerendási iskola és óvoda is „új ruhába” öltözött. Az előbbi az önkormányzat, az utóbbi pedig az egyházmegye jóvoltából. Az egyházközség tulajdonában működő óvoda a falu egyik legszebb épülete, ami nemcsak kívülről újult meg, hanem a belső terek is megszépültek, új eszközökkel gazdagodtak.

A nagybánhegyesi, kamuti és végegyházi önkormányzatok is pályáztak az iskolák és óvodák felújítására, korszerűsítésére. Ezek a fejlesztések folyamatban vannak. Az egyházmegye is nyújtott be pályázatokat az iskolák további megújulására, digitális eszközfejlesztésére, modernizálásra.

Az elmúlt időszakban nemcsak az épületek energetikai korszerűsítésére pályáztak sikeresen az egyházmegye segítségével az intézmények, hanem az oktató-nevelő munkát segítő programokra, továbbképzésekre is. Nagy sikere van minden évben a Határtalanul programnak is, mely lehetőséget biztosít minden hetedikes diákunknak, hogy eljusson határon túli magyarlakta területekre.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …