2024. április 19., péntek
FONTOS

Az EU bíróságának diktatórikus döntése szerint A házastárs fogalma nemsemleges

A házastárs fogalma nemsemleges

Egy román–amerikai meleg pár az EU bíróságához fordult, amiért a román állam nem akart elismerni semmilyen jogkört, amely a melegházassággal jár. A most hozott európai döntés eredményeként a román államnak el kell ismernie, hogy a meleg pár, Adrian Coman és Clai Hamilton hivatalosan házastársak, így az amerikai felet megilleti a letelepedés joga és az ezzel járó szolgáltatások Romániában. A téma Magyarországon különösen aktuális, tekintettel az ELTE egynemű párok együttélését népszerűsítő gender szakának megszüntetésére vonatkozó kormányzati szándékra.

Adrian Coman és Clai Hamilton évekkel ezelőtt kötöttek házasságot Belgiumban, majd elhatározták, hogy Romániában kívánnak letelepedni. Coman levélben kért a belügyminisztériumtól tájékoztatást, hogyan kaphatná meg házastársa a letelepedési engedélyt. A belügyminiszter válaszában közölte, erre nem kerülhet sor, mert Románia nem engedélyezi és nem ismeri el az azonos neműek házasságát, és ez alól a  bejegyezett élettársi kapcsolat sem kivétel.

Az EU bíróság döntésének Magyarországot érintő következményeiről Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság központ igazgatója álláspontját idézzük:

„A házastárs fogalmába ennek eredményeként beletartozik az azonos nemű házastárs is. Tehát minden uniós tagállamnak el kell fogadni a tartózkodási hely szintjéig a házastárs fogalmában a máshol köttetett házasságok feleit.

Az ügyben az EU bíróságán felszólalt Magyarország. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez jogilag nehézségekbe fog ütközni, és kaotikus helyzet állhat elő. Azért aggályos ez a döntés, mert egy uniós intézmény megint ráerőlteti az akaratát, a döntését és a véleményét a tagállamokra.

Romániában, Szlovákiában, Magyar­országon és számos más országban nem legalizálták az azonos neműek házasságát. Van, ahol van bejegyzett élettársi kapcsolat, és gyakorlatilag ezzel el is ismerik ezt a fajta kapcsolatot, de a házasság fogalmába nem tartozik bele.

Az EU döntésének hatása hazánkra: ha Magyarországra szeretne költözni egy azonos nemű pár, akiknek az egyik tagja nem magyar állampolgár, akkor Magyarországnak el kell ismernie házastársként a nem magyar felet, és tartózkodási engedélyt kell adnia neki.

Az Emberi Méltóság központ felhívta a figyelmet azokra a következményekre és az Uniónak az effajta diktatórikus módszereire, amelyekkel a tagállamokra erőlteti egy kisebb elit akaratát.”

Európában 731 civil szervezet írt alá néhány nap alatt tiltakozó levelet az uniós vezetőknek, amiből 16 szervezet Magyarországon működik.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …