2024. április 19., péntek
FONTOS

Középpontban a narratív források a levéltári konferencián

Legyen érdekes a közönség számára, és az elhangzott előadások szakmai hozadékkal is bírjanak: ezzel a kettős céllal rendezik meg évről-évre a Békés Megyei Levéltár őszi konferenciáit. Az esemény idén a narratív forrásokkal foglalkozott, vagyis valamennyi előadó naplók, levelek, memoárok alapján választott témát.

A konferencia egyetlen Békés megyei előadója Bódán Zsolt volt, aki egy családját a málenkij robotból hazaváró, medgyesegyházi asszony naplóját dolgozta fel.

Széchenyi Miklós római katolikus püspök 1921-es naplórészleteiről beszélt Nagy Mihály Zoltán, a Bihar megyei levéltár munkatársa, aki nem kevés gyulai vonatkozást említett a témával kapcsolatban. A megváltoztatott határok a nagyváradi püspökséget is kettévágták, a Magyarországon maradt egyházrészek igazgatásárában nagy szerep jutott Gyulának.

Gyáni Gábor előadásából az derült ki, hogy felértékelődött a naplók és a levelek, vagyis a több szubjektivitással bíró dokumentumok jelentősége a történettudomány számára. A konferencián szó volt egy XVII. századi, budai renegát kém jelentéseiről, a egy honvédezredes emlékiratairól, valamint Albert szász-tescheni herceg memoárjairól és Radnóti Miklós személyiségjegyeiről .

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …