2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Kézzel Másolt Biblia a Magyar Nyelv Múzeumában

Nyiri Péter igazgató vette át Benyik Györgytől a Kézzel Másolt Biblia tízkötetes papírkötéses fakszimile kiadását

2018. július 5-én Széphalmon, Kazinczy Ferenc Mauzóleuma mellett a 2008. április 23-án megnyílt Magyar Nyelv Múzeumában, mely Magyar­ország egyetlen anyanyelvi múzeuma, Nyiri Péter igazgató vette át Benyik Györgytől a Kézzel Másolt Biblia tízkötetes papírkötéses fakszimile kiadását.

Ezt a csaknem 5000 másoló által készített ajándékot eredetileg Ferenc pápának adták át Rómában, bőrkötésben, öt vastag kötetben. Ebből készült a papírkötéses digitalizált változat, amelyet ezen túl még tíz másik könyvtárban is szeretnének elhelyezni. A bőrkötéses teljes hasonmás kiadást a Szeged Tarjánvárosi Szent Gellért-templomban helyezték el 2017-ben Szentírás vasárnapján.

A Magyarország határain túl is mintegy 120 másoló csoport által készített Biblia másolásában a Magyar Nyelv Múzeuma munkatársai is részt vettek. Kevésbé ismert, hogy maga Kazinczy Ferenc is készített magyarázatos Bibliát, amelyet hasonmás kiadásban II. János Pál pápa magyarországi látogatásakor kapott ajándékba 1991-ben. Ebből egy példány ki is van állítva a múzeumban. Nyíri Péter igazgató nagy örömmel fogadta az adományt, amely egyedülállóan népszerűsítette a kézírást, de azért is, mert maga a Biblia kétségtelenül a leghatásosabb erkölcsi tanítást tartalmazó irodalmi mű, amire a múzeum is szeretné felhívni a figyelmet.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …